Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus u svijetu

Rekordni dnevni broj mrtvih u Grčkoj, u Turskoj rekordan broj zaraženih u jednom danu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je izvijestila u subotu o rekordnom dnevnom broju mrtvih od posljedica covida-19, Turska je zabilježila najveći broj zaraženih od početka epidemije a Portugal namjerava zabraniti putovanja unutar zemlje i zatvoriti škole kako bi suzbio širenje koronavirusa, javljaju novinske agencije.

Grčka je izvijestila o 108 mrtvih od posljedica koronavirusa u subotu dok su bolnice na sjeveru zemlje pod pritiskom i sve je manje kreveta na odjelima intenzivne njege za oboljele od covida-19.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neredi u Grčkoj zbog mjera Pojavila se snimka policije koja pred zgroženim prolaznicima nemilosrdno mlati mladića, izbili sukobi Slika nije dostupna svi je hvale ''Nosim sa sobom ploču'': Inovativna nastavnica smislila poseban način održavanja nastave za djecu bez interneta

Nakon dvomjesečnog zatvaranja u ožujku, porast broja slučajeva zaraženih od listopada prisililo je vladu na novo zatvaranje ovaj mjesec. Broj novozaraženih u subotu bio je 2311 tako da je ukupan broj slučajeva u Grčkoj sada 90.121 a umrlih 1527.

Turska je u subotu zabilježila svoj najveći dnevni broj zaraženih, 5532, od početka epidemije u zemlji. Umrlo je 135 ljudi u zadnja 24 sata.

Ankara je od srpnja izvještavala samo o simptomatskim slučajevima koronavirusa, a kritičari su tvrdili da tako skriva prave razmjere epidemije.

U borbi protiv covida-19, Turska je ovaj tjedan uvela policijski sat tijekom vikenda i ograničila je rad restorana, kafića i trgovačkih centara.

Portugal se sprema zabraniti putovanja unutar zemlje i zatvoriti škole u vrijeme dva skora državna praznika, 1. i 8. prodinca, u pokušaju da smanji širenje koronavirusa prije Božića, rekao je u subotu premijer Antonio Costa.

Škole će biti zatvorene u ponedjeljak prije oba blagdana, a putovanja će biti zabranjena od 23 sata 27. studenoga do 5 sati 2. prosinca i onda ponovno od 23 sata 4. prosinca do 5 sati 9. prosinca.

Portugal je u zadnja 24 sata zabilježio 62 umrlih i 6472 novozaražena, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 255.970 cases, a umrlih na 3824. Broj slučajeva značajno raste od kraja rujna.

"I dalje imamo vrlo velik broj slučajeva što predstavlja ptrijetnju našem zdravlju", rekao je Costa na tiskovnoj konferenciji. "Moramo ustrajati na tome da ne samo zaustavimo tu stopu rasta nego i da je preokrenemo."

Susjedna Španjolska pokrenula je u subotu masovno testiranje u Burgosu na sjeveru zemlje kako bi pokušala obuzdati pandemiju.

Cilj je testirati 25 posto od 175.000 stanovnika Burgosa u jednom tjednu.

S 1750 slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana - u usporedbi s prosječno 419 u Španjolskoj - Burgos je najteže pogođeni grad koronavirusom u državi, unatoč brojnim ograničenjima koja su na snazi, uključujući zatvaranje barova i restorana i zabranu okupljanja više od troje ljudi, javlja France presse.

Španjolska, u kojoj je policijski sat bio na snazi ​​od kraja listopada - s izuzetkom Kanarskih otoka - zabilježila je više od 42.000 smrtnih slučajeva i 1,5 milijuna zaraženih od početka pandemije

Sjedinjene Države mogle bi premašiti 12 milijuna slučajeva covida-19 u subotu, samo nekoliko dana prije Dana zahvalnosti za koji su zdravstveni stručnjaci upozorili da bi mogao razbuktati širenje zaraze diljem zemlje.

Epidemija covida-19 odnijela je četvrt milijuna života u SAD-u, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, i natjerala je više od 20 saveznih država da uvedeu nove restrikcije ovaj mjesec.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdali su "snažnu preporuku" Amerikancima ovoga tjedna da ne putuju tijekom praznika Dana zahvalnosti.

"Zabrinuti smo zbog eksponencijalnog rasta slučajeva, hospitalizacija i umrlih", rekao je novinarima dužnosnik CDC-a Henry Walke a prenosi Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene