Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrov uzmak

Hoće li država necijepljenim zdravstvenim djelatnicima plaćati testove? "To je bacanje zdravstvenoga novca"

Aktualno Galerija Koronavirus - ilustracija - 5 Koronavirus - ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus - ilustracija - 4 Koronavirus - ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus - ilustracija - 3 Koronavirus - ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus - ilustracija - 2 Koronavirus - ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Koronavirus - ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Obveznog cijepljenja u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi, barem za sada, neće biti. No, razmatra se opcija s COVID potvrdama za zaposlenike. Pljušte reakcije na izjavu Ministra Beroša kako bi se testiranja kroz prvo vrijeme plaćala djelatnicima koji nisu cijepljeni. Evo detalja.

Zdravstvo. Školstvo. Socijalna skrb. Za ove resore obvezno cijepljenje zasad nije izgledno.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Slika nije dostupna Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Kako dalje, razmatra se. Kao rješenju, Ministarstvo zdravstva najbliže je upotrebi COVID potvrda za zaposlenike. Zdravstveni status onih koji nisu cijepljeni u tom bi se slučaju provjeravao testiranjima. Kad smo jučer pitali ministra tko bi plaćao ta testiranja, rekao je: "Mislim da treba postojati jedan prilagdobeni period gdje bi se, eventualno, plaćalo te testove ljudima koji su zaposlenici. Međutim, na dugi rok to nije održivo."

Danas pljušte reakcije. Za doktoricu Krolo to je bacanje novca, izvještava u prilogu reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Smatram da bi cijepljenje trebalo biti obavezno prvo za zdravstvene djelatnike, a zatim i za cijelu populaciju. To da bi se trošio zdravstveni novac kojega nema na dodatno plaćanje onima koji ne žele iskoristi mogućnost cijepljenja da svi zajedno kroz pandemiju prođemo što lakše, nego im plaćati testiranje - mislim da je to bacanje zdravstvenoga novca", smatra dr. Vikica Krolo, obiteljska liječnica i zamjenica predsjednika HLK.

I tu dolazimo do paradoksa. S jedne strane država uvjetuje potpore poduzetnicima postotkom cijepljenih. Kumi i moli građane da se cijepe, a s druge strane - subvencionira brze testove za koncerte i kao moguće rješenje najavljuje eventualno plaćanje testova zaposlenicima. Stupanj neprocijepljenosti u zdravstvu zabrinjava, poručuju iz udruge pacijenata.

"Ne može teret testiranja ići na građane, na pacijente cijenu testiranja koja je još uvijek visoka. To predstavlja neodgovornost prema prema građanima ako ih zdravstveni djelatnici ne žele zaštiti u zdravstvenim ustanovama", kaže Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Ukupno procijepljenih u sustavu obrazovanja je 54%. Pitali smo koje će se mjere poduzeti u školama i na fakultetima.

"Prateći stanje koje je, početkom ove školske godine, pred početak nastave, sudionici će biti s njima upoznati", kaže Vesna Šerepac iz Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Isto pitanje postavili smo i ministarstvu socijalne skrbi.

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike će s ciljem ostvarivanja primarne zadaće, a to je zaštita zdravlja korisnika sustava socijalne skrbi, nastaviti bez prisile aktivno poticati zaposlenike u sustavu socijalne skrbi da se cijepe", odgovaraju nam u Ministarstvu.

Za obveznim cijepljenjem u domovima za starije i zdravstvu posegnula je Grčka. U Italiji i Francuskoj također je obvezno za zdravstvene djelatnike. Hrvatska i dalje pokušava balansirati. Bez jasnog stava. S ministrom koji bi se mogao držati one narodne - ispeci pa reci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene