cijepljenje - 1
cijepljenje - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Čileanska vlada najavila je da će ublažiti epidemiološke mjere uvedene radi sprječavanja širenja COVIDA-19, što, međutim, ne uključuje i otvaranje granica, nakon što se cijepilo 73 posto od 19 milijuna stanovnika te zemlje.


Više od 11 milijuna Čileanaca u potpunosti je cijepljeno, pokazuju koje su objavile zdravstvene vlasti.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa - 2 Kraj pandemije koronavirusa? Stručnjaci nemaju dobre vijesti Bolnica, ilustracija U susjedstvu ne planiraju nove mjere: "Vidno je pogoršanje stanja, sve je veći boj oboljelih, a bolnice se pune"

Vlada je tako najavila povratak učenika u škole, u kojima je nastava prekinuta gotovo neprestano od ožujka 2020., te ponovno otvaranje brojnih već mjesecima zatvorenih prodavaonica. Sljedećeg tjedna otvorit će se i kina te stadioni na kojima se odigravaju nogometne utakmice.

Broj novozaraženih, umrlih i hospitaliziranih progresivno se smanjuje već mjesec dana. U Čileu je dosad zabilježeno ukupno 1,5 milijuna oboljelih i 33 tisuće umrlih od covid 19.

Ipak, na snazi ostaje policijski sat, a zatvorene će ostati i granice. Čileanci i osobe s boravištem u Čileu koje žele ući u zemlju moraju o svojem trošku ostati pet dana u karanteni u hotelu, posebno zbog mogućnosti širenja delta varijante virusa.