Hrvatska nije postigla zadani cilj o procijepljenosti stanovništva zbog čega Vlada najavljuje ograničenja za primanje potpora, no nije jedina. Puno zemalja nije postiglo zacrtane ciljeve pa sve više njih razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja za određene skupine građana.

Galerija Cijepljenje, ilustracija Cijepljenje protiv koronavirusa Cijepljenje, ilustracija +2 Cjepivo, ilustracija

Prošle subote tadžikistanska vlada prva na svijetu najavila je kako će cijepljenje protiv koronavirusa biti obavezno za sve građane ove centralne azijske zemlje starije od 18 godina. U zemlji sa više od 9,5 milijuna stanovnika do sad ih je barem jednom dozom cijepljeno samo 2,9 posto, a posljednjih tjedana bilježi se velik porast novozaraženih.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove podatke: 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrle su tri osobe Ilustracija Objavljeni podaci: 88 novih slučajeva koronavirusa, šest osoba umrlo

Necijepljenima život u nekim zemljama postaje sve teži, a mnoge usluge nedostupne. Tako se u Saudijskoj Arabiji moraju cijepiti svi zaposleni, a u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dhabiju, lokalna vlast odlučila je kako osobe koje nisu cijepljene ne smiju na većinu javnih mjesta poput restorana, kafića, trgovačkih centara, muzeja pa čak i škola.

Ista ograničenja vrijede i za državljane Kuvajta, gdje samo cijepljeni smiju ići u trgovačke centre, restorane, kafiće i teretane. U ovoj zemlji od kolovoza će smjeti putovati samo cijepljeni građani, a turisti će smjeti ući u zemlju samo ako su primili obje doze cjepiva. Cijepljenje je obavezno i za državne službenike koji rade u Ministarstvu trgovine, a očekuje se da će druge državne službe uskoro to tražiti od svojih zaposlenika.

O uvođenju obaveznog cijepljenja protiv COVID-a razmišljaju i Europske zemlje. Naime, odluke o tome prepuštene su zemljama članicama, a presuda Europskog suda za ljudska prava početkom travnja za slučaj u Češkoj otvorio je tome vrata. Naime, sud je tada odlučio da se cijepljenje može "smatrati neophodnim u demokratskim društvima" i da ne predstavlja kršenje 8. članka Europske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o pravu na poštivanje privatnog života.

Italija je u travnju postala prva država koja je zdravstvenim djelatnicima i farmaceutima uvjetovala cijepljenje ako se žele nastaviti baviti svojim zanimanjima i primati plaću.

Francuska priprema zakon kojim će obvezati zdravstvene djelatnike da se cijepe, a Velika Britanija je početkom mjeseca najavila kako također planira uvesti obavezno cijepljenje za sve zdravstvene i socijalne radnike od listopada.

I nama susjedne zamlje razmišljaju o sličnim potezima. U Srbiji je već cijepljenje obavezno za policijske službenike, a ranije su najavljivali kako će uvesti i obavezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike.

Slovenski premijer Janez Janša najavio je kako će Slovenija morati razmisliti o tome iako to još nije prijedlog vlade. Ustvrdio je da neke vlade članica Europske unije već imaju u pripremi zakonska rješenja za obvezno cijepljenje nekih kategorija stanovništva protiv COVIDA-19 - neke po njegovim riječima razmišljaju o obveznom cijepljenju svih odraslih, neke o obveznom cijepljenju za medicinsko osoblje, zaposlene u domovima za starije, djelatnike u opskrbi, turizmu i slično, a predložit će i ukidanje prava na besplatno testiranje na koronavirus onih koji se ne žele cijepiti.

"Iako to za sada nije prijedlog vlade, o takvim će rješenjima morati raspravljati i Slovenija i donijeti konačnu odluku", kazao je slovenski premijer.

Hrvatska ukida potpore za one koji nisu cijepljeni

Kako je jučer potvrdio ministar rada Josip Aladrović nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca i sindikata, uvodi se novi model za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta. Potpore će poslodavci ubuduće dobiti samo za cijepljenje zaposlenike. Dakle, ako u tvrtci radi 50 ljudi od kojih se 25 cijepilo, a 25 nije, država će isplatiti potporu samo za njih 25. S obzirom na to da ne postoji zakonski okvir po kojem bi poslodavci smjeli pitati zaposlenike tko je cijepljen, a tko nije, Hrvatski zavod za zapošljavanje će kontrolirati tko će dobivati potporu.

Ministar tvrdi da je odluka u skladu sa zakonom i Ustavom te je dodao kako se razgovara i o tome i na koji način izjednačiti prava i obveze javnog i privatnog sektora.

Poslodavci i sindikati nisu zadovoljni ovom odlukom jer smatraju da Vlada svoju odgovornost o procijepljenosti nacije prebacuje na njih. Eduard Andrić iz odsjeka za turizam Saveza sindikata Hrvatske jučer je u Dnevniku Nove TV kazao kako bi poslodavci mogli biti prisiljeni davati otkaze, a na konferenciji za novinare nakon spomenutog sastanka s ministrom rekao je kako se neki radnici već raspituju o tužbama.

"Radnici su tražili da, ako se to desi, da pokrenu tužbe i sindikata da im da pravnu pomoć", rekao je Andrić.

Obavezno cijepljenje sve češće diljem svijeta

I Kanada razmišlja o obaveznom cijepljenju za zdravstvene radnike, a Australija najavljuje da će cjepivo biti obavezno za djelatnike domova za starije i one koji brinu o starijim osobama.

U Rusiji je Moskva uvela obavezno cijepljenje za uslužni sektor u kojem se mora cijepiti 60 posto radnika, prvenstveno oni koji su u direktnom kontaktu s klijentima i gostima.

Što se tiče SAD-a, Američka vojska planira učiniti cijepljenje obaveznim za pripadnike vojske, a odluke o obaveznom cijepljenju spuštene su na razinu tvrtki i ustavnova. Tako neke zdravstvene ustavnove same uvjetuju svojim zaposlenicima da se cijepe, a i neke velike tvrtke poput Morgan Stanley od svojih zaposlenika, ali i posjetitelja traži potvrdu da su cijepljeni ako žele ući u zgradu tvrtke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju