Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduhvat vrijedan divljenja

Biologinja iz klinike "Fran Mihaljević" uzgojila COVID-19: "Bris smo stavili na stanice i nakon pet dana imali smo virus"

Željka Mačak Šafranek - 1
Željka Mačak Šafranek - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Karla Trstenjak i Željka Mačak Šafranek Karla Trstenjak i Željka Mačak Šafranek Foto: DNEVNIK.hr Željka Mačak Šafranek - 1 Željka Mačak Šafranek - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Željka Mačak Šafranek Galerija 1/3 >>
I hrvatski biolozi ozbiljno su se uhvatili u koštac s novim virusom! U Klinici za infektivne bolesti ''Fran Mihaljević'' uspjeli su izolirati virus - odnosno uzgojiti ga u laboratorijskim uvjetima. Biologinja Željka Mačak Šafranko otkriva značaj ovog uspjeha.

Biologinja Željka Mačak Šafranko napominje kako ovo omogućava da se posvete istraživanju, od biologije samog virusa, pa do razvoja cjepiva. Objasnila je kako su došli do uzgoja.

Pročitajte i ovo Ilustracija kreće sudski postupak Stigle prve tužbe zbog COVID cjepiva, žena traži 150.000 eura odštete: Imala je bolove, nije mogla spavati Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

"Postupak je bio jednostavan. Bris smo stavili na stanice - uzorak pogodan za razvoj čestica. Nakon pet dana smo potvrdili da imamo virus. Uzorak je potom poslan u Njemačku", kazala je i dodala da već imaju neke ponude od znanstvenih timova.

"Nadamo se da će ovo biti dobra prilika za razvoj hrvatske znanosti, ali i za razvoj naših karijera". 

Šafranko napominje kako je ovo prvi korak za razvoj cjepiva, ali i brojna druga istraživanja i projekte.

"Sigurno je da je ovo važan korak, ali sigurno je i da će proći još neko vrijeme prije nego što budemo imali cjepivo", ističe.

Važno je naglasiti kako se sav ovaj posao događao i za vrijeme razornog potresa u Zagrebu, koji je klinika Fran Mihaljević - itekako osjetila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene