Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izliječeno 709 oboljelih

U Hrvatskoj porastao broj zaraženih, zabilježeno 39 novih slučajeva, osam osoba preminulo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je 1871 osoba pozitivna na koronavirus. Od jučer je preminulo osam osoba. Izliječeno je 709 oboljelih osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je od jučer 39 novih dijagnosticiranih bolesnika. Ukupno je u Hrvatskoj oboljela 1871 osoba.

Pročitajte i ovo Članovi Nacionalnog stožera Postojeće mjere do 31. siječnja Božinović otkrio koje će se mjere produžiti: "Sad nije trenutak za velika popuštanja. Stožer nije tu da bi nekome zagorčavao život" Krunoslav Capak uskoro hodogram ublažavanja mjera Odlične vijesti: U Hrvatskoj samo 10 novooboljelih od koronavirusa, nema novih preminulih

"Od jučer je preminulo osam bolesnika", kazao je i dodao da su svi preminuli imali teške kronične bolesti uz to što su bili pozitivni na koronavirus. Šest oboljelih koji su preminuli bili su na respiratoru, dodao je.

Dodao je da su preminula dva muškarca u dobi od 55 i 68 godina u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, dva muškarca u Splitu u dobi od 70 i 84 godine te 87-godišnjakinja. U Osijeku je preminula jedna 88-godišnjakinja te u Dubrovniku muškarac od 84 godine te ženska osoba o dobi od 92 godine. Svi preminuli imali su teške i kronične bolesti.

U ovom trenutku na respiratoru je 23 oboljelih, a hospitalizirane su 332 osobe, što je 29 manje od jučer. Od jučer se oporavilo 94 oboljelih, a ukupno se oporavilo 709 osoba.

"Koronavirus je veliki izazov za sve zemlje, i one velike s razvijenim sustavima, i one manje, koje nemaju toliko razvijene zdravstvene sustave", objasnio je i dodao da hrvatska ministarstvo zdravstva prati svakodnevne promjene koje se događaju s oboljelim osobama.

"Znamo da može doći do velikog opterećenja i urušavanja sustava zdravstva, kao što se to događa nekim zemljama u Europi", naveo je Beroš. Istaknuo je da će se u narednom razdoblju zdravstvo dodatno prilagođavati situaciji.

Ukupno je testirano 24.183 uzorka, a jučer njih 2539, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne dane. To pokazuje i da je postotak pozitivnih nalaza 7,74 posto.

Jutros je sletio avion iz Šangaja sa 70 tona zaštitne opreme, a nastavak dolazaka, naporima Vlade RH, očekuje se i idućih dana, zaključio je Beroš.

Rasprave o relaksiranju mjera

Nakon što je Državni inspektorat zatvorio dvadesetak restorana, najavljen je sastanak na kojem bi se trebalo raspraviti o relaksiranju mjera. 

Državni inspektor Andrija Mikulić je rekao da je upita puno te da je među 35.000 objekata kod njih 31 utvrđena neka od nepravilnosti.

"Postavili su stol na javnu prometnu površinu, a to se ne smije", dodao je i istaknuo da inspektoratu nije cilj represija prema ugostiteljima, no da se moraju poštivati zakoni te da je nužna zaštita zdravlja.

"Minimalni tehnički uvjeti su uvjeti kako i što se može raditi", naglasio je i dodao da je osnovni primjer kava na terasi te da je propisan broj stolova i stolica na svakoj terasi.

"Situacija mirna"

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ocijenio je stanje relativno mirno te da je epidemija pod kontrolom. "Imamo u Splitu nekoliko pozitivnih štićenika i zaposlenika domova, napravljeno je tristotinjak briseva. Mali broj je pozitivan i rekao bih da je situacija mirna", kazao je.

"Imamo novu situaciju u Dubrovniku gdje su dva zaposlenika u jednom domu pozitivna, no štićenici su, iako su imali temperaturu, negativni. Važno je napasti virus na takvom mjestu i spriječiti širenje zaraze", dodao je Capak.

Je li virus umjetno stvoren?

Epidemiologinja Alemka Markotić kazala je da je izoliranje virusa u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević velika stvar.

"Ponosna sam na tim koji je to uspio. To su ljudi koji posljednja dva mjeseca 24 sata sedam dana u tjednu ne prestaju testirati po 400 ili 500 uzoraka dnevno. Oni su bili tim koji je bio spreman i mjesec dana prije pojave prvog slučaja imali su spreman test", kazala je Markotić i dodala kako se radi o velikoj stvari u dijagnostici testova.

Istaknula je da se radi o velikom uspjehu hrvatskih znanstvenika koji će biti iznimno važan i u stvaranju cjepiva.

Komentirala je teoriju da je virus umjetno stvoren u laboratoriju.

"Svi, kad se nađu pred pandemijom, razmišljaju o tome, brojna istraživanja se usmjeravaju prema tome da se pokuša vidjeti je li neki od virusa nastao u laboratoriju. Za sada nema takvih dokaza", kazala je Markotić i dodala da su se virusi pojavljivali i kroz povijest, kada nije bilo molekularne biologije i kada oni nisu mogli biti stvoreni u laboratoriju.

Popuštanje mjera s velikim oprezom

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović kazao je da se razmišlja o mjerama popuštanja.

"U mjere popuštanja idemo promišljeno i oprezno. Primjenjivat će se na način da se neće primijeniti sve i odjednom. Moramo čuti mišljenja ministarstava i struke. Radi se o procesu", kazao je i dodao da Hrvatska uspijeva držati epidemiološku sliku kontrolabilnom.

Produžene su tri mjere - o načinu održavanja pogreba, mjere prilikom sklapanja braka i zatvaranje dječjih igrališta do 4. svibnja, kazao je.

Navodi da su Zagreb i Zagrebačka županija zatražile ukidanje mjera e-propusnica između te dvije županije. "Mislim da ćemo to i usvojiti", kazao je Božinović.

Nasilje u obitelji

Na pitanje novinara o mogućem porastu nasilja u obitelji, Božinović je kazao da je stopa kriminaliteta u padu te da se podaci koje ima odnose i na nasilje u obitelji.

"Imamo manje prekršaja, što je dobar put", potvrdio je i dodao da je policija pojačano senzibilizirana na postupanju na svakoj dojavi o nasilju u obitelji, pogotovo u ovim vremenima.

Pozvao je sve one koji znaju, ne samo žrtve, već i susjede, bilo koga tko ima neko saznanje da se nasilje događa ili je moguće da se dogodi - da prijave to policiji koja će promtno, naveo je, izaći na teren.

Komentirao je novo održavanje mise u crkvi u Sirobuju i rekao da tamo danas nije zabilježen incident.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene