Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbio liječenje

Kako je pobjegao COVID pacijent koji je poslije umro: Skinuo je masku s kisikom, otkopčao se s monitora i izašao kroz balkonska vrata

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" oglasila se o pacijentu koji im je 18. listopada pobjegao iz bolnice da bi ga policija kasnije pronašla mrtvog u kući njegove majke pokraj Samobora.

Pacijent (53) pregledan je na Hitnom prijemu, napravili su mu rendgen pluća i hospitalizirali ga 18. listopada. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epidemija koronavirusa Vojska postavila šest šatora ispred Klinike Fran Mihaljević: Služit će umjesto čekaonica tijekom zime Slika nije dostupna slučaj će se provjeriti Curica pet dana bila u Infektivnoj, a nema koronavirus! Trudna majka: ''Da sam ovo gledala u filmu, ne bih vjerovala''

"Pacijent je upućen na odjel u izolacijsku jedinicu u pratnji medicinske sestre s postavljenim kisikom gdje dolazi u 15:30. Na odjelu su mu ponovno izmjerene vitalne funkcije, učinjene ordinirane pretrage, postavljena intravenska kanila te je pacijent postavljen na monitor zbog daljnjeg praćenja vitalnih funkcija. Pacijent odmah naglašava da ne želi primati terapiju, a u 16:10 medicinsko osoblje odjela primijetilo je da pacijent nije u bolesničkom krevetu", navode Klinici. 

"Nakon nekoliko minuta, kada pacijenta nisu našli niti u drugim sobama i prostorijama odjela, pozvana je dežurna liječnica da kontaktira pacijenta na mobitel. Pacijent navodi da nije teško bolestan, vozi se osobnim automobilom kući i odbija se vratiti u Kliniku", objašnjavaju i dodaju kako su odmah zvali policiju koja je došla i uzela podatke o pacijentu. 

"Nismo zatvorska ustanova"

"Klinika za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu nije zatvorska ustanova, tako da praktički svaki pacijent koji se hospitalizira, ukoliko mu to fizičko stanje dozvoljava, može samovoljno napustiti Kliniku", kažu u Klinici.

Naglašavaju kako postoji Protokol o samovoljnom napuštanju bolničkog liječenja gdje između ostalog stoji da pacijent ima pravo samovoljno napustiti Kliniku, osim u slučajevima kada bi to štetilo njegovu zdravlju i zdravlju i sigurnosti drugih osoba.

"Ako pacijent samovoljno napusti Kliniku, a radi se o slučaju kada napuštanjem zdravstvene ustanove može ugroziti vlastiti život i zdravlje ili život i zdravlje drugih osoba, zdravstveni djelatnik će bez odgađanja obavijestiti nadležnu policijsku upravu", dodaju. 

Kažu i kako je konkretni pacijent skinuo masku s kisikom s lica, otkopčao se s monitora, izvadio postavljenu intravensku kanilu, otvorio balkonska vrata u sobi te preko vanjskih stuba samovoljno napustio bolničko liječenje. Medicinsko osoblje je odmah poduzelo sve potrebne mjere u tim situacijama.

"Iskreno nam je žao što se dogodio ovaj incident, a Klinika za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' majci i rodbini preminulog izražava sućut", zaključuju. 

Pacijent je iz Klinike pobjegao 18., a 19. listopada pozvana je Hitna pomoć u Strmec kod Svete Nedelje. Nije davao znakove života. Reanimirali su ga 35 minuta i proglasili smrt.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene