Bolnica
Bolnica Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini vlasti Republike Srpske odlučile su u nedjelju kako će u tom entitetu zatvoriti trgovine, ugostiteljske objekte, obrte i rekreacijske centre na tjedan dana.


Na sjednici kriznog stožera RS održanoj u Banjoj Luci odlučeno je kako će gotovo potpuno zatvaranje biti proglašeno na razdoblje od sedam dana, a rad u tom razdoblju bit će dopušten samo trgovinama s prehrambenom robom, ljekarnama i benzinskim crpkama.

Vezani članci Bolsonaro na čelu povorke bez maske Brazilski predsjednik kažnjen jer nije nosio masku ni poštivao mjere na skupu motociklista U Osijeku otvoreni punktovi za cijepljenje bez najave - 2 U Hrvatskoj danas 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom, prije tjedan dana brojke su bile znatno veće

Tako se uz restorane i kafiće zatvaraju trgovački centri, zanatske radnje, frizerski saloni, bazeni, wellness centri, skijališta, kina, kazališta i kladionice. Nastava u svim osnovnim i srednjim školama se prekida i do daljnjega će biti organizirana na daljinu.

Entitetska ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić izjavila je kako su drastična ograničenja nužna jer je očito da se epidemija širi a dosadašnje mjere ne daju rezultate. "Cilj nam je smanjiti koncentriranje i zadržavanje ljudi na jednom mjestu", kazala je Gašić novinarima.

Vlasti RS na ovaj način pokušavaju donekle pratiti mjere koje su ranije uvedene na području Federacije BiH no bitne su razlike ostale jer većina županija u tom entitetu nisu ograničile rad trgovina nego samo ugostiteljskih objekata. U BiH već tri tjedna stalno raste broj zaraženih koronavirusom, a epidemiolozi su upozorili kako je i u toj zemlji nastupio treći val pandemije.