Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Afp

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u subotu da će se ubrzati tempo cijepljenja protiv koronavirusa u Njemačkoj.


"Radi se o polaganom početku procesa cijepljenja. Nekoliko stotina tisuća je cijepljeno i svakim danom ih je sve više. No tempo će se ubrzati", poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel u svojoj redovitoj video-poruci objavljenoj u subotu.

Vezani članci Masovno cijepljenje u Srbiji - 1 Iako su cijepili više od 1,2 milijuna ljudi, sada bilježe nagli porast broja zaraženih: Krizni stožer objavio da razmišljaju o novom pooštravanju mjera Cijepljenje, ilustracija Epidemiološko društvo ima plan kako cijepiti više ljudi: "Može se izvući dodatna doza - za Pfizer sedma, a za AstraZenecu i Modernu 11. doza"

Ona je reagirala na optužbe po kojima Njemačka nije naručila dovoljnu količinu cjepiva.

"Mi ćemo u Njemačkoj imati na raspolaganju dovoljno cjepiva za sve. I svakome tko to bude htio, ponudit ćemo cijepljenje", rekla je njemačka kancelarka.

Merkel se u svom redovitom video-podcastu osvrnula i na optužbe nekih krugova po kojima je strategija nabavke cjepiva zajednički na EU razini, što je ona zastupala, bila pogrešna.

"Ja sam i dalje uvjerena da je strategija europskog puta u nabavci cjepiva bila ispravna", rekla je Angela Merkel. Ona je dodala da je "virus nemoguće pobijediti na nacionalnoj razini".

"Niti jedna zemlja, pa ni Njemačka, ne bi bila sigurna od virusa ako to nisu i njezini prijatelji i susjedi", rekla je Merkel. Njemačka kancelarka je rekla kako će sljedeći tjedni u borbi protiv pandemije bit "izuzetno teški".

"Medicinsko osoblje je na rubu snaga. I ono što čujemo o novom soju virusa ne umanjuje brige nego ih naprotiv povećava", rekla je kancelarka.

Ona je na kraju obranila produljenje i postroženje mjera zatvaranja koje na snagu stupa u ponedjeljak.