U sjeni koronavirusa buja ilegalna gradnja. Svojataju se plaže, bespravno gradi na poljoprivrednim zemljištima, a u Rovinju su u pandemiji imali i fenomen fiktivnih građevina. Bespravni građevinari nadali su se novom valu legalizacije.

Galerija Privatni mol na javnom prostoru Privatne stepenice na javnom prostoru Kuća bez dozvole +0 Graševina od baraki

Kućni broj i adresa napisani su na betonu uz obalu, no to vlasništvo ne pripada napisanoj adresi.

Vezani članci Pčelinji med - 3 Razotkrio lažni med na zagrebačkoj tržnici: ''Moglo se i meni dogoditi da sam pogriješio i da sam ostao bez svojih 5000 kuna'' Trgovina / Ilustracija Iz prodaje povučen mesni proizvod: Moguće je da sadrži komadiće metala

"Od stare Savudrije vi nemate jedan slobodan metar da možete ući u more, to evo svatko ima svoje", rekao je Josip Šverko, Savudrija.

Vlasnici gotovo svake ove kuće u prvom redu do mora s pogledom na Piran prisvojili su si i komad plaže.

"Tu piše njihova adresa, po njima je to je njihovo. Istina, to oni jesu to napravili, ali to je bespravno. Trebali bi to trebalo srušiti o njihovom trošku", dodao je Šverko.

Sagradili su molove, mostove za pristup, betonirali mjesta za ležaljke, stepenice za ulaz u vodu pa na neki način i zabranili svima ostalima da koriste javno i pomorsko dobro.

"Što je najgore mi nemamo pravo pristupa ovdje. Ja sam više puta probao sa barkom prići pa su me odmah potjerali“, kaže Šverko.

Svojataju komad po komad te je sada, kažu nam stanovnici ovog kraja, riječ o kilometrima obale.

"Državni inspektorat surađuje i kontinuirano komunicira s jedinicama lokalne samouprave vezano uz navedenu problematiku bespravne gradnje", napisao je Državni inspektorat.

Grad Umag našao je rješenje.

"Počeli smo od svetog Ivana graditi šetnicu s kojom ćemo nadam se riješiti ovaj problem. U biti, to je onaj Gordijev čvor koji ćemo mačem pokušati srezati", govori Damir Grunbaum, vijećnik grada Umaga.

Borbu s bespravnim divljaštvom vode i u Rovinju. Samo lani prijavljeno je sedamdeset novih ilegalnih objekata.

"Normalno da nije u redu, ja sam sagradio kuću prije trideset godina ali sam imao građevinsku dozvolu i sve ostalo što smo morali imati", rekao je Darko, Rovinj.

U posljednje vrijeme dogodila se ekspanzija ilegalne gradnje. Čitavo područje pored Rovinja je poljoprivredno zemljište na kojem se ne bi smjelo graditi, no ipak niklo je čitavo naselje ilegalnih građevina, a njihovoj sudbini uskoro će, nadaju se iz grada, presuditi bageri.

"Najvažnije je da se počnu provoditi rješenja Državnog inspektorata. Ukoliko se ne provode normalno da to motivira i nekog drugog da nastavi sa gradnjom", rekao je Elvis Prenc, voditelj odsjeka za komunalno i prometno redarstvo.

U godini globalne pandemije imali su i fenomen – fiktivne građevine. Barake su glumile vile za odmor, a plave cerade bazene.

"S obzirom na neke lažne vijesti koje su izašle van da će se desiti neka nova legalizacija dobili smo čvrsto obećanje da to toga neće doći, da nema nove legalizacije", Prenc.

No, po najavama i oznakama na ovim kućama bit će rušenja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju