Učenici od 5. do 8. razreda kreću u škole, a omogućavaju se treninzi i rekreacija na otvorenom. Mjere se popuštaju 1. veljače.


Premijer Andrej Plenković podsjetio je na početku sjednice Vlade da je jučer obilježen dan sjećanja na holokaust, jedan od najstrašnijih zločina.

Vezani članci Terasa kafića, ilustracija Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja otkrila koliko će kafića otvoriti svoje terase i zašto su tražili da se dopusti bar tiha glazba: "Još nemamo ništa napismeno" Zatvoren kafić, ilustracija - 3 Ugostitelji bijesni zbog nepopuštanja mjera: "Odluka je katastrofalna. Imamo dosta opcija, od tužbi do građanskog neposluha"

''Situacija s koronavirusom i dalje je povoljna u odnosu na onu prije nekoliko tjedana, sad su 522 novozaražene osobe dnevno prosjek, što je sedam puta manje nego prije mjesec i pol'', rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da pada i smrtnost. Naglasio je da su nakon razgovora sa Stožerom došli od pozicije da od 1. veljače imamo popuštanje mjera, ali samo u dva segmenta. Učenici od 5. do 8. razreda kreću u školu. Dopuštaju se sportske aktivnosti na otvorenom, ali i neke individualne sportske aktivnosti. ''Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, ovisno o epidemiološkoj situaciji'', istaknuo je Plenković i dodao da je cilj prebroditi zimske mjesece. ''Vrijeme je za signal optimizma, ali i opreza'', objasnio je.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da se i dalje s posebnom pozornošću prati situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji. 10,33 posto je udio zaraženih među testiranima u Hrvatskoj u posljednja 24 sata. Potvrdio je da se odgađa primjena prve i druge doze u odnosu na plan jer kasni dostava Pfizerova cjepiva. Naglašava da se prate nuspojave, a da je dosad zaprimljeno 380 prijava na Pfizerovo cjepivo i 10 na Modernino. ''Imamo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini, broj otpuštenih i dalje je veći nego zaprimljenih, ali i dalje je velik broj hospitaliziranih'', zaključio je.

Koje mjere popuštaju?

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da Hrvatska uz Estoniju ima jedne od najliberalnijih mjera, a sad se donose nova popuštanja. Najviše se odnose na djecu. Od povratka djece od 1. do 4. razreda i maturanata u škole nije zabilježen porast novozaraženih, pa su odlučili da se sva djeca osnovnih škola vraćaju u klupe.

Zbog zdravlja sugrađana, naglašava, otvara se mogućnost treninga i rekreacije, ali zasad samo na otvorenom. ''Još nije vrijeme za otvaranje dvorana, većinom su to školske dvorane'', rekao je i dodao da se zabrana ne odnosi na bazene i balone jer se tamo virus slabije širi. Popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija - svlačionica i tuševa. ''Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti ići na daljnje revidiranje mjera od 15. veljače'', zaključio je.

Na sjednici i o potresu

Premijer je zahvalio svim službama koji rade na saniranju šteta od potresa. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved govoreći o aktualnom stanju vezanom za potres izvijestio je da je dosad postavljeno 928 kontejnera i mobilnih kućica, čime su riješeni zahtjevi za prioritetno zbrinjavanje. Ukupno je pregledano 26.505 objekata.

Potpredsjednik Vlade, ministar financija Zdravko Marić rekao je da je dosad u državnoj riznici prikupljeno 90,7 milijuna kuna.