Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ništa od kave za van

Na Vladi predstavljeno koje se mjere popuštaju od 1. veljače, Plenković: ''Vrijeme je za signal optimizma, ali i opreza''

Učenici od 5. do 8. razreda kreću u škole, a omogućavaju se treninzi i rekreacija na otvorenom. Mjere se popuštaju 1. veljače.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je na početku sjednice Vlade da je jučer obilježen dan sjećanja na holokaust, jedan od najstrašnijih zločina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna U SJENI RATA I USKOK-A Dok se Plenković zabavlja, sindikati prijete štrajkom: O njihovu zahtjevu nije rekao ni riječ

''Situacija s koronavirusom i dalje je povoljna u odnosu na onu prije nekoliko tjedana, sad su 522 novozaražene osobe dnevno prosjek, što je sedam puta manje nego prije mjesec i pol'', rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da pada i smrtnost. Naglasio je da su nakon razgovora sa Stožerom došli od pozicije da od 1. veljače imamo popuštanje mjera, ali samo u dva segmenta. Učenici od 5. do 8. razreda kreću u školu. Dopuštaju se sportske aktivnosti na otvorenom, ali i neke individualne sportske aktivnosti. ''Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, ovisno o epidemiološkoj situaciji'', istaknuo je Plenković i dodao da je cilj prebroditi zimske mjesece. ''Vrijeme je za signal optimizma, ali i opreza'', objasnio je.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da se i dalje s posebnom pozornošću prati situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji. 10,33 posto je udio zaraženih među testiranima u Hrvatskoj u posljednja 24 sata. Potvrdio je da se odgađa primjena prve i druge doze u odnosu na plan jer kasni dostava Pfizerova cjepiva. Naglašava da se prate nuspojave, a da je dosad zaprimljeno 380 prijava na Pfizerovo cjepivo i 10 na Modernino. ''Imamo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini, broj otpuštenih i dalje je veći nego zaprimljenih, ali i dalje je velik broj hospitaliziranih'', zaključio je.

Koje mjere popuštaju?

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da Hrvatska uz Estoniju ima jedne od najliberalnijih mjera, a sad se donose nova popuštanja. Najviše se odnose na djecu. Od povratka djece od 1. do 4. razreda i maturanata u škole nije zabilježen porast novozaraženih, pa su odlučili da se sva djeca osnovnih škola vraćaju u klupe.

Zbog zdravlja sugrađana, naglašava, otvara se mogućnost treninga i rekreacije, ali zasad samo na otvorenom. ''Još nije vrijeme za otvaranje dvorana, većinom su to školske dvorane'', rekao je i dodao da se zabrana ne odnosi na bazene i balone jer se tamo virus slabije širi. Popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija - svlačionica i tuševa. ''Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti ići na daljnje revidiranje mjera od 15. veljače'', zaključio je.

Na sjednici i o potresu

Premijer je zahvalio svim službama koji rade na saniranju šteta od potresa. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved govoreći o aktualnom stanju vezanom za potres izvijestio je da je dosad postavljeno 928 kontejnera i mobilnih kućica, čime su riješeni zahtjevi za prioritetno zbrinjavanje. Ukupno je pregledano 26.505 objekata.

Potpredsjednik Vlade, ministar financija Zdravko Marić rekao je da je dosad u državnoj riznici prikupljeno 90,7 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene