Tlo na području Banovine i dalje se trese. Noćas je nedaleko od Siska zabilježen potres jačine 3 stupnja, točno mjesec dana nakon prvog potresa magnitude 5,1 po Richteru koji je zatresao Petrinju i okolna područja.

Galerija


Tlo kod Petrinje noćas je pogodio potres jačine 3 po Richteru, javila je Hrvatska seizmološka služba. Potres je zabilježen u 00:38, a intenzitet u epicentru je bio III-IV stupnja EMS ljestvice.

Vezani članci Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 1 Solidarna i Rotary planiraju na Banovini sagraditi 11 protupotresnih kuća: Mogu izdržati potres jači od sedam stupnjeva po Richteru Stanovnik Petrinje Nikad tužniji Dan Sisačko-moslavačke županije: ''Mislim da dok sam ja živ neće Petrinja blistati previše. A ja imam 27 godina''

Još jedan, nešto slabiji, zabilježen je u poslijepodnevnim satima. Naime, u 15:12 seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 2.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS ljestvice.

Ovi potresi zabilježeni su točno mjesec dana nakon prvog potresa magnitude 5,1 po Richteru koji je 28. prosinca u 6:28 zatresao Banovinu. Petrinja je u tom potresu pretrpjela veliku štetu, a dodatno ju je oštetio još snažniji potres jačine 6,3 koji je Banovinu pogodio već idućeg dana.

Jedna Siščanka nam je kazala kako mjesec dana nakon prvog potresa centra Siska izgleda strašno.

''Ma užasno je. Grad je potpuno prazan, nigdje nikoga, a sve je porušeno. Nema trgovine koja radi. Pored Željezničkog kolodvora sam vidjela kuću koja izgleda kao da ju od potresa nitko nije niti taknuo. Dječja odjeća još visi s cigli te kuće, igračke se vide u ruševinama. Toliko boli sve to gledati'', kaže nam.

Do danas je na području Sisačko-moslavačke županije podneseno 33.890 prijava oštećenih stambenih objekata, a njih 21.758 je pregledano. Crvenu naljepnicu dobila su 2932 objekta.

Brojni su građani nakon potresa ostali bez domova, a mnogi od njih u danima nakon potresa spavali su u svojima dvorištima ili na cesti.

Šteta od potresa u Banovini - 3
Stanovnici Gline provode noć na igralištu Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Šteta od potresa u Banovini - 3
Stanovnici Gline provode noć na igralištu Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Katastrofa na Banovini sa sobom je donijela jednu dobru stvar - jedinstvo Hrvatske i volju da se pomogne građanima pogođenima potresom. Već prvog dana tisuće volontera, navijača, DVD-ova i drugih službi stigli su na Banovinu i pokazali veliko srce Hrvatske što donacijama, što pomažući u saniranju štete.

Šteta od potresa u Banovini - 3
Navijači pomažu nakon potresa u Banovini Foto: Provjereno