Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teških 30 dana

Točno mjesec dana nakon prvog razornog potresa tlo na Banovini i dalje se trese: Noćas zabilježeno podrhtavanje jačine 3 stupnja

Šteta od potresa u Banovini - 3
Šteta od potresa u Banovini - 3 Provjereno
Aktualno Galerija Potres magnitude 5 pogodio područje Siska - 2 Potres magnitude 5 pogodio područje Siska - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa u Banovini - 3 Šteta od potresa u Banovini - 3 Foto: Provjereno Središte Petrinje Središte Petrinje Foto: DNEVNIK.hr Posljedice potresa u središtu Siska Posljedice potresa u središtu Siska Foto: DNEVNIK.hr +0 Navijači pomažu nakon potresa u Banovini Galerija 1/5 >>
Tlo na području Banovine i dalje se trese. Noćas je nedaleko od Siska zabilježen potres jačine 3 stupnja, točno mjesec dana nakon prvog potresa magnitude 5,1 po Richteru koji je zatresao Petrinju i okolna područja.

Tlo kod Petrinje noćas je pogodio potres jačine 3 po Richteru, javila je Hrvatska seizmološka služba. Potres je zabilježen u 00:38, a intenzitet u epicentru je bio III-IV stupnja EMS ljestvice.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu Iznad 6,0 prema Richteru Nema mira: Niz snažnih potresa i podrhtavanja pogodilo Tajvan Petrinja - 1 Banovina tri godine od potresa Satima bila zarobljena ispod ruševina: "U snovima opet proživljavam scene, a hvata me jeza da ćemo se vratiti u tu zgradu"

Još jedan, nešto slabiji, zabilježen je u poslijepodnevnim satima. Naime, u 15:12 seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 2.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS ljestvice.

Ovi potresi zabilježeni su točno mjesec dana nakon prvog potresa magnitude 5,1 po Richteru koji je 28. prosinca u 6:28 zatresao Banovinu. Petrinja je u tom potresu pretrpjela veliku štetu, a dodatno ju je oštetio još snažniji potres jačine 6,3 koji je Banovinu pogodio već idućeg dana.

Jedna Siščanka nam je kazala kako mjesec dana nakon prvog potresa centra Siska izgleda strašno.

''Ma užasno je. Grad je potpuno prazan, nigdje nikoga, a sve je porušeno. Nema trgovine koja radi. Pored Željezničkog kolodvora sam vidjela kuću koja izgleda kao da ju od potresa nitko nije niti taknuo. Dječja odjeća još visi s cigli te kuće, igračke se vide u ruševinama. Toliko boli sve to gledati'', kaže nam.

Do danas je na području Sisačko-moslavačke županije podneseno 33.890 prijava oštećenih stambenih objekata, a njih 21.758 je pregledano. Crvenu naljepnicu dobila su 2932 objekta.

Brojni su građani nakon potresa ostali bez domova, a mnogi od njih u danima nakon potresa spavali su u svojima dvorištima ili na cesti.

Katastrofa na Banovini sa sobom je donijela jednu dobru stvar - jedinstvo Hrvatske i volju da se pomogne građanima pogođenima potresom. Već prvog dana tisuće volontera, navijača, DVD-ova i drugih službi stigli su na Banovinu i pokazali veliko srce Hrvatske što donacijama, što pomažući u saniranju štete.

Šteta od potresa u Banovini - 3 Navijači pomažu nakon potresa u Banovini Foto: Provjereno

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene