Tlo na području Banovine i dalje se trese. Noćas je nedaleko od Siska zabilježen potres jačine 3 stupnja, točno mjesec dana nakon prvog potresa magnitude 5,1 po Richteru koji je zatresao Petrinju i okolna područja.

Galerija Šteta od potresa u Banovini - 3 Potres magnitude 5 pogodio područje Siska - 2 Središte Petrinje +1 Posljedice potresa u središtu Siska

Tlo kod Petrinje noćas je pogodio potres jačine 3 po Richteru, javila je Hrvatska seizmološka služba. Potres je zabilježen u 00:38, a intenzitet u epicentru je bio III-IV stupnja EMS ljestvice.

Vezani članci Alen Sadiković Sisačka bolnica i dalje čeka na cjelovitu obnovu: "Uistinu je jako loše. Djeca čekaju minimalno po tri sata" Konferencija za medije SDP-a povodom 2. obljetnice potresa - 2 Peđa Grbin u Petrinji: "Ova je vlast iznevjerila svoje građane, i to one kojima je njezina pomoć bila najpotrebnija"

Još jedan, nešto slabiji, zabilježen je u poslijepodnevnim satima. Naime, u 15:12 seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 2.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS ljestvice.

Ovi potresi zabilježeni su točno mjesec dana nakon prvog potresa magnitude 5,1 po Richteru koji je 28. prosinca u 6:28 zatresao Banovinu. Petrinja je u tom potresu pretrpjela veliku štetu, a dodatno ju je oštetio još snažniji potres jačine 6,3 koji je Banovinu pogodio već idućeg dana.

Jedna Siščanka nam je kazala kako mjesec dana nakon prvog potresa centra Siska izgleda strašno.

''Ma užasno je. Grad je potpuno prazan, nigdje nikoga, a sve je porušeno. Nema trgovine koja radi. Pored Željezničkog kolodvora sam vidjela kuću koja izgleda kao da ju od potresa nitko nije niti taknuo. Dječja odjeća još visi s cigli te kuće, igračke se vide u ruševinama. Toliko boli sve to gledati'', kaže nam.

Do danas je na području Sisačko-moslavačke županije podneseno 33.890 prijava oštećenih stambenih objekata, a njih 21.758 je pregledano. Crvenu naljepnicu dobila su 2932 objekta.

Brojni su građani nakon potresa ostali bez domova, a mnogi od njih u danima nakon potresa spavali su u svojima dvorištima ili na cesti.

Katastrofa na Banovini sa sobom je donijela jednu dobru stvar - jedinstvo Hrvatske i volju da se pomogne građanima pogođenima potresom. Već prvog dana tisuće volontera, navijača, DVD-ova i drugih službi stigli su na Banovinu i pokazali veliko srce Hrvatske što donacijama, što pomažući u saniranju štete.

Šteta od potresa u Banovini - 3 Navijači pomažu nakon potresa u Banovini Foto: Provjereno

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju