Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPREČNA MIŠLJENJA

Smije li se objaviti izvješće dok traju izvidi u splitskom domu za starije? Ministrica Bedeković zatražila mišljenje državne odvjetnice

Vesna Bedeković
Vesna Bedeković Provjereno
Aktualno Galerija Vesna Bedeković Vesna Bedeković Foto: Provjereno Vesna Bedeković Vesna Bedeković Foto: DNEVNIK.hr Vesna Bedeković Vesna Bedeković Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Bedeković Galerija 1/4 >>
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u četvrtak da je zatražila mišljenje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o tome mogu li objaviti izviješće o stanju u Domu za starije u Splitu dok traju izvidi.

"Sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama ne možemo objaviti izviješće, i ne možemo ga dati na uvid dok traju izvidi Državnog odvjetništva", rekla je novinarima Bedeković nakon sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Vesna Bedeković Svi domovi otvoreni Ministrica Vesna Bedeković: "Nijedna ustanova socijalne skrbi za vrijeme pandemije nije zatvorena"

Na tvrdnje novinara kako DORH nema problema s objavom dok traju izvidi, ministrica kaže da s obzirom na to da su se pojavila "različita oprečna mišljenja", da je zatražila mišljenje glavne državne odvjetnice.

"Kada dobijem odgovor onda ću vas o tome izvijestiti", dodala je.

Na pitanje kada će se podići iznosi naknada za njegovatelje i roditelje njegovatelje djece s invaliditetom, Bedeković je naglasila da je podizanje bilo u planu u sklopu novog Zakona o socijalnoj skrbi, koji nije donesen zbog pojave koronavirusa.

"Bilo je u planu donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, zakon je trebao biti donesen u trećem mjesecu. Fiskalni učinak Zakona o socijalnoj skrbi bio je oko pola milijarde kuna. Tim zakonom je bilo predviđeno podizanje naknada za njegovatelje i roditelje njegovatelje", poručila je ministrica.

"Niti jedna socijalna naknada nije obustavljena" 

Istaknula je da je glavni prioritet u velikoj zdravstvenoj krizi bio da se zadrže sve naknade u socijalnoj skrbi, a ni jedna nije bila obustavljena.

"Vodilo se računa o svim korisničkim skupinama. Vodeći računa da se njihova naknada nije podizala od 2008. godine, išla sam s inicijativom prema Vladi i premijeru da se, koliko je god moguće, naknada podigne. S tom inicijativom sam krenula prije 15-20 dana.

U međuvremenu sam s kolegom Zdravkom Marićem pronašla rješenje, novac za do kraja ove godine je oko 60-ak milijuna kuna. Novac će se pronaći unutarnjom preraspodjelom u državnom proračunu", kazala je Bedeković.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je naglasila da se prilikom izrade rebalansa državnog proračuna njeno Ministarstvo nije odreklo niti jednog iznosa, upravo kako bi se što više sredstava zadržalo za potrebe krajnjih korisnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene