Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ravnatelj u karanteni

Nova šefica splitskog doma: "Situacija je ozbiljna, i danas su neki korisnici morali biti prebačeni u KBC Split"

Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 4
Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 1 Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 4 Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 4 Foto: DNEVNIK.hr Miro Bulj Miro Bulj Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 3 Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jurišić i Helena Bandalović - 2 Galerija 1/5 >>
Još uvijek se istražuje kako je virus ušao u splitski Dom za starije i nemoćne. Inspekcija Ministarstva za demografiju krajem prošlog tjedna obavila je nadzor u toj ustanovi, ali nije poznato jesu li i kakve nepravilnosti otkrili, hoće li i tko odgovarati i zbog čega im toliko treba.

Otkako je adresa na kojoj žive glavna vijest, preostali štićenici splitskog Doma, puno su oprezniji. Korisnicu Doma Fadilu nije strah. "Nije! Što je od Boga, nije te strah", napominje.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Možda se strah i nije uvukao, ali otkad su njihovi sustanari zaraženi - u najstrožoj su izolaciji i drže se pravila. Korisnicima se temperatura mjeri ujutro i navečer. Nema posjeta, ali vlastite zalihe hrane im ne brane.

Rajki ničega ne nedostaje. "Pa ne fali, imamo mi hranu dobru i služe nas stvarno. Ali joj, jadni su ti baš. Rade ko crnci", kaže Rajka.

A kako je virus ušao u splitsku ustanovu i tko je odgovoran jer se proširio među najosjetljivijom populacijom, nije poznato ni osmi dan od širenja zaraze.

Inspekcija Ministarstva za demografiju krajem prošlog tjedna bila je u nadzoru. Ministrica Vesna Bedeković napomenula je kako izvješće još nije napravljeno u cjelosti.

Od samo danas 20 novoboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih šestero iz ovog je Doma. Hospitalizirana je i glavna medicinska sestra koju se, uz ravnatelja, prozivalo da nije na vrijeme prijavila
sumnju na koronavirus.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin kazala je kako nije etično da o bilo kojem korisniku govori je li pozitivan ili negativan.

Da bi makarska bolnica u koju je premješten dio štićenika mogla postati izvor zaraze, Karin negira.

"U Makarskoj su ljudi svi koji su išli u rehabilitacijski centar negativni, ali isto tako i da su pozitivni, šta to ima veze, njih treba netko prihvatiti i liječiti", napomenula je.

Korisnici danima ležali s temperaturom 

Neovisno o inspekcijskom nalazu krivce za širenje zaraze - traži i policija. Obavljen je niz obavijesnih razgovora.

"U ovom trenutku obavljamo te radnje i kada ih dovršimo sve ćemo dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Jasno vam je da ne mogu govoriti o detaljima ni što policija poduzima obzirom da su izvidi tajni", izjavila je Antonela Lolić iz PU splitsko-dalmatinske županije.

Puno je pitanja na koja se traže odgovori o nepravilnostima, pa i zašto su korisnici splitskog Doma u kojem je dosad umrlo četvero štićenika - danima ležalo pod temperaturom i bez epidemiološkog pregleda. 

Pred kamere ne želi ni HDZ-ov župan Blaženko Boban, koji je najavio sankcije, ali ni Ante Sanader - kojeg u Saboru
ne štede politički protivnici.

"Nitko nije odgovoran, jer svatko tu pleše kozaračko kolo kao što ja znam reći. Svatko svakog drži, a ne pušta iz političkih razloga. Pozivam Bobana i Sanadera da oni daju ostavke, ako već nemaju obraza dati ostavku Škaričiću", rekao je MOST-ov Miro Bulj.

Pitali smo, ali u HDZ-u o splitskom su slučaju bez komentara sve dok inspekcijski nalaz ne bude gotov.

A bez Upravnog vijeća Doma, Boban tvrdi, samoinicijativno ne može vući konkretne poteze.

Tko je krivac?

Povjerenica Doma Helena Bandalović tvrdi kako je u Domu sada sve pod kontrolom.

"Situacija je ozbiljna, ali dobra i pod kontrolom. I danas su neki korisnici morali biti prebačeni u KBC Split, tamo ih ima nekolicina. Dobra vijest je da se neki oporavljaju i da se već planira povratak nekih u Dom", izjavila je Bandalović. 

Napominje kako nadzori policije nisu završeni i da ne može davati komentare. Za ravnatelja Škaričića kaže kako je on u samoizolaciji i da je to jedino o čemu može na tu temu govoriti. 

"Pored svih okolnosti i nedostatak kadra, ipak smo uspostavili kontrolu. Raspoređeni su pojedini djelatnici u dom i sve dobro funkcionira", kaže. 

O eventualnoj ostavci Škaričića ne može govoriti. "Da se nađem u ulozi koju od početka do kraja kontroliram, izvršila bi određenu procjenu svoje odgovornosti", zaključno je kazala. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene