Hrvatska je po podacima stranih instituta najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, a i novim će mjerama nastaviti raditi na tome da ostane sigurna, izjavila je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Iznijela je da je danas u Hrvatskoj 856 tisuća turista, što po njoj također potvrđuje činjenicu da je Hrvatska sigurna destinacija.

Na pitanje novinara je li dodatne mjere za britanske i ruske turiste trebalo možda uvesti ranije jer je Britanaca, po riječima novinara, sada puna obala, ministrica je odgovorila da ih nije puna obala i da sada počinju dolaziti letovi uvodi nekoliko linija iz Ujedinjenog Kraljevstva, a ići će i nove odluke.

"Mi smo (Ministarstvo) kao što znate predlagali te mjere i epidemiolozima i stožeru i drago mi je što su prihvaćene jer je to još jedan dodatni osigurač za nas u Hrvatskoj i naše goste", kazala je ministrica.

Sezona gotova prije kraja?

Pitali su je i brine li se da bi sezona mogla završiti ranije nego što bi trebala, na što je odgovorila da to svakoga brine, pogotovo imamo li na umu da se od 15. srpnja od 15. kolovoza ostvari oko 35 posto od godišnjeg turističkog prometa.

Ocijenila je da su sadašnje brojke u turizmu "stvarno dobre".

"S brojkama u srpnju možemo biti zadovoljni kad ih usporedimo sa srpnjem 2019., znamo da smo sve dobro pripremili za ovu sezonu, trenutačno smo i najbolji na Mediteranu po incidenciji i trebamo učiniti sve da to i zadržimo", poručila je ministrica, još jednom pozvavši na odgovornost, posebno u organiziranju događaja.

Dino Kozlevac Najavu strožih mjera pozdravljaju u Istri: "Ne možemo feštati po naselju od jutra do mraka"

Karla Trstenjak i Krešimir Dabo Stručnjak objasnio kako možemo spasiti i možda produžiti sezonu: "Jako je važno uzeti u obzir ono što nam se trenutno događa i okolnosti u kojima se nalazimo"

Za putnike, pa i turiste koji u Hrvatsku dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstava, Ruske Federacije i Cipra kao dodatna mjera od 26. srpnja se uvodi negativan test na COVID-19, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili su preboljeli COVID-19, najavili su jučer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Zbog uočenog da su najviši brojevi slučajeva zaraze u četiri dalmatinske županije, koje su sve turističke destinacije, premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade u četvrtak najavio je pak da će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se ograničila mogućnost širenja zaraze, kontroliralo događaje s većim brojem ljudi, tj. veća okupljanja te izbjeglo rizike, smanjila dinamika zaraze i omogućilo održavanje turističke sezone.