Festival, ilustracija
Festival, ilustracija Foto: Getty Images

Mnogobrojni zaljubljenici techno i house glazbe masovno su se zarazili na Verknipt festivalu u Utrechtu.


Verknipt Festival u Utrechtu, koji se održao između 3. i 5. srpnja, pretvorio su u novo žarište koronavirusa. Posjetitelji su za ulazak na festival morali priložiti potvrdu o cijepljenju, preboljenju koronavirusa ili negativni test.

Desetak dana kasnije ispostavilo se da se unatoč poduzetim mjerama gotovo tisuću posjetitelja festivala zarazilo koronavirusom. Radi se o oko pet posto od ukupnog broja posjetitelja dvodnevnog događaja, piše Spiegel. Glasnogovornica nizozemskog zdravstvenog zavoda Lydia van der Meer rekla je da bi broj zaraženih mogao rasti u idućim danima. ''Ipak, vjerujemo da smo sada na vrhuncu vala'', kazala je.

Glazbenik Nico Moreno, koji je nastupio 7. srpnja na tom festivalu, objavio je video na kojem se vidi da je u šatoru puno ljudi koji ne drže nikakav razmak.

 

Prvi dan zarazilo se 448 posjetitelja, a drugi dan registrirano je njih 516. Delta-soj koronavirusa ubrzano se širi u Nizozemskoj s reprodukcijskim brojem od 2,17, najvišim od početka pandemije u ožujku 2020., naveo je u izvješću u utorak Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM).

Reprodukcijski broj pokazuje da će se na svakih zaraženih 100 ljudi, zaraziti sljedećih 217. RIVM tvrdi da je između 60 i 65 posto svih zaraženih posljedica delta-soja.

Šušur u Splitu - 6 Šušur u gradu pod Marjanom: U Splitu više od 10 tisuća gostiju - "To je izvanredna brojka u ovim okolnostima"

Slika nije dostupna Vlasniku restorana kazna od 21.000 kuna: Policija u našem susjedstvu prekinula koronaparty s 238 ljudi

Mala je vjerojatnost da će zaraženi imati teži oblik koronavirusa, naveli su u izvješću.

Dramatični porast zaraza u Nizozemskoj potaknuo je Vladu u petak da odustane od ublažavanja nekih mjera. Noćni klubovi opet se zatvaraju, a festivali se više neće održavati jer je izgledno da su oni glavni izvori zaraza posljednja dva tjedna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju