Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U MINISTARSTVU NAJAVLJUJU SASTANAK

Posljedica korone? Jedan od najpoželjnijih fakulteta u Hrvatskoj nakon više desetljeća imat će jesenski upisni rok

Aktualno Galerija Prijamni ispiti Prijamni ispiti Foto: DNEVNIK.hr prijamni ispiti prijamni ispiti Foto: DNEVNIK.hr Prijamni ispiti Prijamni ispiti Foto: DNEVNIK.hr +0 Prijamni ispiti Galerija 1/4 >>
Epidemija i potres utjecali su, čini se, i na znanje učenika. Nakon više od desetljeća zagrebački Medicinski fakultet imat će jesenski rok. Na jednom od najpoželjnijih fakulteta, nakon dugo vremena, prijamni ispit položilo je manje učenika nego što ih primaju. Ne zato što nema interesa, nego su maturanti loše riješili prijamni ispit.

Jedna od tisuću na prijamnom ispitu Medicine bila je i Lara. I među rijetkima je koja je ispit dobro napisala.

"Nije bio lagan, imala sam utrku s vremenom, ali smatram da je bio i nešto teži od prošle godine", rekla je Lara Maričić iz 5. gimnazije u Zagrebu.

Prvi put nakon 15-ak godina na Medicini je ostalo slobodnih mjesta. Primaju 300 studenata, a ispit je položilo njih 274.

"Provjerili smo ga i usporedili s ranijim godinama, u istom je rangu, nije bio posebno teži jer stalno zahtijevamo odgovarajući standard", rekao je Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta.

Pročitajte i ovo 21-godišnjak koji je kao tinejdžer pokušao suicid PORAST BROJA SUICIDA KOD DJECE Šokantni podaci o smrtonosnoj tihoj epidemiji koja pogađa najmlađe: U tinejdžerskoj je dobi pokušao suicid, a danas poručuje - "Treba otići psihijatru i izboriti se za sebe"

Prijamni na Medicini obično položi dvaput više studenata nego ove godine, njih šestotinjak. Interes je velik i ove godine, ali nedostajalo je znanja. Maturanti su složni - zato što je ispit bio pretežak.

Ana Milas, maturantica 2. gimnazije, kaže: "Nije bilo lagano i nisam prezadovoljna kako sam riješila, ali bilo je očito dovoljno da upadnem." Na pitanje što su rekli drugi, odgovara: "Svima je bilo teško, nikome nije bilo lagano."

Na Medicini podsjećaju da je prošla pandemijsko-potresna godina bila izrazito zahtjevna za mlade ljude.

"Možda ova generacija zbog svih otežanih uvjeta nije imala dovoljno vremena i motivacije da se u tako kratkom roku pripremi za prijamni ispit", rekao je Klarica.

"Godina koja je iza nas dala je loš doprinos"

U Ministarstvu obrazovanja najavljuju sastanak u vezi s prijamnim na Medicini, no ne misle da je online nastava utjecala na rezultate ispita.

"Maturanti u Hrvatskoj u prosjeku su bili na online nastavi samo 16 dana. Teško da je tih 16 dana utjecalo na tako loš rezultat. Sigurno je godina koja je iza nas dala svoj loš doprinos", izjavio je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

I utjecala, pokazuju istraživanja, na mentalno zdravlje učenika. A koliko je utjecala i na njihovo znanje, pokazat će i rezultati državne mature.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene