Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolike kazne i kome

Kazne izglasane, inspektori već ove noći u akciji: Što nas sve čeka od ponoći i što o kaznama i "cinkarenju" misle građani

Domagoj Mikić
Domagoj Mikić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Domagoj Mikić Galerija 1/1 >>
Tko će, kada i kako od ponoći nadzirati pridržavaju li se građani novih propisa i mjera zaštite od koronavirusa saznao je naš Domagoj Mikić. Kazne će biti potencijalno visoke, ali će se razlikovati ovisno o prekršaju.

Pridržavaju li se građani obveznih epidemioloških mjera provjeravat će svi koji su to radili i do sad. Noćas će diljem zemlje u timovima biti policija, inspektori civilne zaštite i državnog inspektorata. U fokusu njihova nadzora bit će tržnice, šoping centri, javni prijevoz, tramvaji, javna mjesta, trgovi i ulice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazne i obećanja Prisjeo mu burek od 400 eura: Kamera je sve snimila, no sada će novac dobiti natrag Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a Popuštanje mjera Kada će nam se život vratiti u normalu? Epidemiologinja otkrila pod kojim ćemo uvjetima moći organizirati proslave, a komentirala je i kućne testove

Policija je potvrdila da su u zadnja 24 sata izvršili preko 1.900 nadzora u kojima su provjerili ima li kršenja epidemioloških mjera ili ne, te nisu utvrdili niti jedno kršenje mjera. A evo što nas očekuje od ponoći.

Ako se nalazite na tramvajskoj stanici i pritom ne održavate preporučeni razmak i nemate zaštitnu masku, možete biti kažnjeni s petsto kuna. Ako pak organizirate tulum ili proslavu u stanu, s većim brojem osoba od deset ljudi, tada vam kao vlasniku stana prijeti od pet do deset tisuća kuna.

Od novih kazni nisu izuzete niti pravne osobe. Ako se oni ne pridržavaju propisanih pravila, odnosno ako se u trgovini zateče preko 25 ljudi, prijeti im od deset do četrdeset tisuća kuna.

Jedino je pitanje hoće li odmah od sutra inspekcija krenuti đonom i pisati kazne ili ćemo i dalje prvo dobivati upozorenja pa tek onda po džepu.

Što kažu građani?

Provjerili smo što o kažnjavanju misle građani, a pitali smo ih i bi li prijavili susjede zbog tuluma s više od 10 ljudi.

"Šta im nije dosta šta ljudi kopaju po kontejnerima , još i to, odakle će platiti netko ako ne nosi masku, ako nema ni za kruh", pita se Zagrepčanin Danijel.

Nataša iz Rijeke pak smatra da kazne neće dati rezultate nego će samo dodatno iritirati ljude.

Kad je riječ o cinkarenju susjeda, većina tvrdi kako to ne bi učinila. Više reakcija potražite u prilogu. 
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene