Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon rasprave

Maske na lice ili pripremite novac: Sabor izglasao kazne za kršenje epidemioloških mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor izmijenio je u petak Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time otvorio mogućnost da se uskoro počnu izricati kazne onima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Saborski zastupnici raspravili su po hitnom postupku Prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom koji vladajući podupiru, dok oporbeni zastupnici smatraju da predložene mjere neće dati rezultata.

Saborski zastupnici izglasali su promjenu Zakona. Od 129 zastupnika koji su glasali, 76 ih je bilo za novi prijedlog izmjena i dopuna, a 53 protiv.

Sabor je Vladu zadužio da mu tri puta godišnje dostavlja izvješće o provedbi mjera iz Zakona dok traje epidemija, prihvatio je, naime, zaključak koji su predložili klubovi vladajućih stranaka, a koji je donesen sa 77 glasova 'za'. Vlada bi to trebala učiniti na početku iduće sjednice u siječnju, potom u lipnju, pa na početku jesenje sjednice Sabora u rujnu iduće godine.

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista predložio je amandman prema kojemu bi Vlada bila dužna dostaviti jednom mjesečno Hrvatskom saboru izvješće o provedbi i učincima mjera donesenih na temelju zakona s ciljem donošenja daljnjih odluka o njihovu pooštravanju, ublažavanju ili ukidanju.

Vlada je taj amandman odbila. Saborski zastupnici većinom su glasali protiv amandmana.

Oporba je tijekom rasprave protiv izmjena jer smatraju da je Vlada trebala proglasiti izvanredno stanje kako bi se zakoni donosili dvotrećinskom većinom. Tijekom rasprave potpredsjednik Sabora Željko Reiner iz Kluba HDZ-a istaknuo je kako se sankcije uvode zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje ljudi.

Visoke novčane kazne

Izmjenama Zakona predviđa se kažnjavanje građana za kršenje epidemioloških mjera. Za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske predviđena je kazna od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta.

Ako pravne osobe ne budu poštovale zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja, predviđena kazna iznosila bi od 10.000 do 40.000 kuna.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera.

Propisuje se i novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako vlasnik privatnog posjeda organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Nužna je dvotrećinska većina

"De facto smo u izvanrednom stanju i na snazi bi trebao biti članak 17. Ustava, trebamo i moramo imati dvotrećinsku većinu u Saboru", rekao je Tomislav Tomašević (ZLB).

"Meni nije jasno smeta li oporbi što se zakon donosi sa 76 ili 101 rukom ili njegov meritum, mjere koje se donose", uzvratio je Branko Bačić (HDZ), ističući kako se sa 101 glasom donose samo Ustav i ustavni zakoni, sve drugo donosi se sa 76 glasova.

Arsen Bauk (SDP) kaže da se, "boksačkim rječnikom" mjere iz zakona mogu podijeliti na laku (nošenje maski), srednju (javna okupljanja) te tešku kategoriju, a to je zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja. "Vrijeme je da većina prizna da smo iz domene obične došli u kategoriju velike prirodne nepogode iz članka 17. Ustava za koju treba dvotrećinska većina", smatra Bauk.

"Ako govorite o tri kategorije, klasični nokaut je lišavanje slobode, a on se u Saboru donosi sa 76 ruku", uzvratio mu je Bačić.

Bauk: Je li Franković imao pravo glasovati?

Arsen Bauk (SDP) zatražio pisani odgovor je li Mato Franković (HDZ) imao pravo glasovati iz daljine, s obzirom na to da je od srijede u samoizolaciji, a istog dana gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio je kako je Franković u pojačanom nadzoru ili preventivnoj samoizolaciji po naputku svog epidemiologa, što je potvrdio i sam Franković.

Donesen paket zakona iz petog kruga porezne reforme

Hrvatski sabor je većinom glasova donio paket zakona iz petog kruga porezne reforme, koji stupa na snagu 1. siječnja, a donosi porezno rasterećenje u iznosu od oko dvije milijarde kuna.

Izmjenama zakona o porezu na dohodak, na dobit, o PDV-u i fiskalizaciji u prometu gotovinom stopa poreza na dohodak snižava se s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, a stopa poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna.

Uz to izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kako bi se izbjeglo smanjenje prihoda lokalnih jedinica, povećava se udjel općina, gradova i županija u raspodjeli poreza na dohodak, dok se udio za fiskalno izravnanje ukida, a sredstva lokalnoj upravi će se nadoknaditi iz državnog proračuna. Pritom nije prošao nijedan oporbeni amandman na paket poreznih zakona.

Dopunjen i Zakon o socijalnoj skrbi

Sabor je u hitnom postupku dopunio i Zakon o socijalnoj skrbi, čime se u uvjetima kao što je epidemija omogućuje promjena organizacije rada u ustanovama socijalne skrbi.

Tijekom glasovanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković morao je dva puta opominjati zastupnike koji sjede u prostoriji pored sabornice zbog galame a, kako tvrdi, čuo je i psovke.

Sabor prihvatio Sessino izvješće

Hrvatski sabor je prihvatio nekoliko izvješća, među kojima i izvješće predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse o stanju sudbene vlasti u 2019. godini. Sessa je u Saboru rekao da broj neriješenih sudskih predmeta lagano pada, ažurnost sudova je zadovoljavajuća, a stanje nije katastrofalno kako se nastoji prikazati.

U prošloj godini zaprimljeno je 1.289.716 predmeta, rješavano ih je oko 1.700.000, riješeno 1.215.959, a neriješeno 471.348 predmeta. Sessa je izvijestio da Hrvatska ima 66 sudova i 1712 sudaca, a na sudovima je zaposleno 6593 djelatnika. Bilježi se trend smanjenja broja sudova i sudaca.

Proračun sudstva u prošloj je godini iznosio 1,3 milijarde kuna i bio je nešto veći nego godinu prije. Najveći dio proračuna (oko 80 posto) odlazi na plaće zaposlenika. Sessa je upozorio kako sudovima treba više radnog prostora, a najteže je stanje sa sudom u Sesvetama, za koji treba izgraditi novu zgradu. Sabor je prihvatio i više izvješća o revizijama koje mu je podnio Državni ured za reviziju.

"Nije vas tužio premijer, nego Ranko Ostojić"

Pred njim je prisegnuo zastupnik Davor Nađi koji će mijenjati Darija Zurovca (Fokus), koji je svoj mandat stavio u mirovanje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković opetovano je pozvao klubove da se dogovore kako bi se donijela konačna odluka oko imuniteta Nikole Grmoje (Most), kojega je za klevetu još 2016. tužio bivši SDP-ov ministar Ranko Ostojić zbog izjave da ima indicije kako je Božu Petrova nakon parlamentarnih izbora protuzakonito obrađivao PNUSKOK.

Jandroković je to učinio nakon što ga je Grmoja podsjetio na obećanje staro više od mjesec dana da će se klubovi konzultirati oko njegova zahtjeva da mu se skine imunitet "kako bi ga premjer Andrej Plenković mogao tužiti zbog teških optužbi koje je iznio oko muljaža u našim veleposlanstvima".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Tko vas je stvorio?'' Žestoka sjednica u Saboru: Raspudić udaljen sa sjednice, zaiskrilo između Reinera i Grbina koji mu je poklonio Poslovnik

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić RASPRAVA U SABORU Beroš branio uvođenje kazni zbog kršenja mjera, Selak Raspudić oplela po Jandrokoviću: "Upitala bih ga može li pogledati u oči Sanadera koji ga je stvorio, Karamarka, Kosor?

Molim da se to riješi i da mi se skine imunitet, pozvao je Grmoja na što ga je Jandroković podsjetio da ga nije tužio Plenković, nego Ostojić. Premijer ima pametnijeg posla, uzvratio mu je Jandroković, pa zamolio klubove da se dogovore i da se donese odluka oko skidanja imuniteta Grmoji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene