Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korona otkazuje termine

Građani ostaju bez pregleda, iz Udruge za zaštitu pacijenata bjesne: ''Ponovili smo grešku od prošle godine"

Što kažu pacijenti koji će, izgleda, ponovno morati čekati na svoje dogovorene preglede i zahvate?

Naravno da su pacijenti zabrinuti. Najveći dio onih koji pune COVID odjele i pune bolnice su necijepljene osobe, tako da postotak necijepljenih ne pridonosi situaciji koju trenutno gledamo u hrvatskim bolnicama, izvijestila je reporterka Dnevina Nove TV Valentina Baus.

''Ova situacija je teška za sve i moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije koja nije nova. Režim bolnica je u safe modu. Odgađaju se dijagnostički procesi. Kao i lani, kada smo imali lošu sliku - pacijenti trpe sve posljedice. U strahu su za zdravlje i vlastiti život. Ne smijemo dopustiti da ponovno ostanu bez zdravstvene zaštite. Treba im omogućiti ono na što imaju pravo, a to je pravo na zdravlje i zdravstvene usluge'', kazala je Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata u Dnevniku Nove TV.

Bolnice, napominje Karačić, sigurno nisu krive. ''Nacionalno upravljanje krizom je zakazalo. Ako smo napravili greške prošlu godinu, onda ne možemo iste ponavljati jer znači da nismo naučili pouku. Gledamo posljedice, već i na listama čekanja imamo dodatan teret da pacijenti ne mogu doći do zdravstvene zaštite i jedino im preostaje usluge tražiti kod privatnih pružatelja'', ističe Karačić.

Smatra da ljudi koji se nisu cijepili također snose odgovornost. ''Ako imamo samo deset posto šansu da će cjepivo biti učinkovito, onda ćemo napraviti sve da nam bude manja šansa da ćemo oboliti. Kriva je komunikacija otpočetka. Govorilo se da cjepivo štiti sto posto i da se ništa ne može dogoditi ako smo cijepljeni'', podsjeća Karačić.

Ta komunikacija je, dodaje, dovela do otpora, nepovjerenja i problema. ''Kontradiktorne su bile i poruke Stožera'', naglasila je

Smatra da je prvi korak priznavanje grešaka. ''Tek kada se priznaju greške se može izvući pouka i zadobiti povjerenje građana koje trenutno ne postoji. Kada pacijenti već moraju ići u privatne ordinacije, neka im se omogući refundacija troška. Prvo su bolnice limitirane na hitne slučajeve, a privatnici tako imaju profit. Zašto dopuštamo da netko ima profit u kriznoj situaciji?'', upitala se Karačić.

Što se manjih COVID bolnica tiče, Karačić smatra da zdravstvena politika nije zaštitita liječnike ni pacijente. ''Ono što vidimo u manjim sredinima je nedostatak medicinskog osoblja, uređaja i ne možemo se bazirati samo na Zagreb. Moramo voditi računa i o manjim mjestima i otocima'', naglasila je Karačić te dodala da su pacijenti ostali bez zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor u Americi Gradonačelnik naredio obavezno cijepljenje, policija i vatrogasci pružaju otpor: ''Pokušat ćemo izbjeći neizbježnu katastrofu''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EPIDEMIJA NE POSUSTAJE Đikić podržao liječnike i upozorio Plenkovića: ''Trebali ste reagirati ranije. Još možete!''

Poziva sve ljude da se cijepe. ''Apsolutno, ako je i deset posto šansa - treba se cijepiti'', smatra. Dodaje da je podbacio i ministar zdravstva Vili Beroš. ''Cijelo vodstvo zdravstvene politike nije pokazalo adekvatnu dozu znanja i razumijevanja da prenesu na građane. Odgovornost mora postojati. Sramotno je da se građane proziva za neuspjeh, a to može samo netko tko nije uspješan u onome što radi'', zaključuje Karačić.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene