Koronavirus u Italiji
Koronavirus u Italiji Foto: Ipa/Pixsell

Italija je najavila plan tzv. „druge faze" borbe s epidemijom koronavirusa nakon što je danas zabilježen najniži broj smrtnih slučajeva u dva tjedna.


S današnjih 525 smrtnih slučajeva, broj umrlih u Italiji narastao je na 15.887, što je više od bilo koje druge zemlje na svijetu.

Vezani članci Koronavirus u Austriji, ilustracija Raste broj zaraženih u Austriji, najavljen sustav upozorenja građana: "Virus je još uvijek među nama" Kredit, ilustracija Krediti u doba korone: Oprezni i građani i banke, no otkrivamo kada bi se sve moglo promijeniti

No, današnji je dan ujedno označio i najniži dnevni rast od 19. ožujka kad je zabilježeno 427 smrtnih slučajeva.

Broj zaraženih koji se nalaze na intenzivnoj njezi trenutno je 3.977 te je od petka pao za 17 slučajeva, a zabilježeno je i smanjenje ukupnog broja zaraženih.

Uskoro masovnije testiranje

Ministar zdravstva Roberto Speranza najavio je masovnije testiranje, a Italija je uložila  i dodatna sredstva u zdravstveni sustav u sklopu mjera za olakšavanje trenutne situacije.

Talijanska vlada bori se i s razornim posljedicama epidemije na gospodarstvo, a ministar je naveo pet ključnih principa za tzv. „drugu fazu“, u kojoj se očekuje popuštanje pojedinih mjera.

Speranza je istaknuo kako će na snazi i dalje ostati mjere društvenog distanciranja, uz širu upotrebu individualnih sredstava zaštite poput zaštitnih maski, piše Daily Mail

"Ne možemo isključiti drugi val virusa"

Povećat će se broj testiranja i praćenje kontakata, uključujući i upotrebu aplikacija za pametne telefone. Planira se i uspostavljanje bolnica u kojima će se liječiti isključivo pacijenti zaraženi koronavirusom.

„Dok se ne dogodi distribucija cjepiva, ne možemo isključiti drugi val virusa“, rekao je ministar.

Kazao je kako su pred Italijom „teški mjeseci“ te je zadaća vlade stvoriti uvjete za život s virusom.

Opća karantena koja je strogo ograničila kretanje ljudi i zamrznula svu ekonomsku aktivost koja nije ključna, službeno će trajati do 13. travnja, ali očekuje se kako će se taj period produžiti.

„Ako ne budemo rigorozni riskiramo da upropastimo sve ono što smo napravili“, zaključio je ministar.