Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno

Istraživanje Dnevnika Nove TV: Vlada ima gotovo nezabilježenu potporu građana u borbi protiv epidemije koronavirusa

Istraživanje o koronavirusu
Istraživanje o koronavirusu Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 2 Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 4 Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 1 Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 5 Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 5 Foto: DNEVNIK.hr +1 Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 3 Galerija 1/6 >>
Hrvatska više nije ista nakon koronakrize. Od države do običnih navika građana sve se u nekoliko tjedana promijenilo. Tiskovne konferencije kriznog stožera, svaki potez ministra Beroša i epidemiologa pozorno se iščekuju. Dnevnik Nove TV donosi istraživanje što građani misle o reakciji Vlade, ali i osobnim promjenama i očekivanjima što će se dogoditi.

Gotovo nezabilježenu potporu za sada ima Vlada u borbi protiv koronavirusa. Naime 94 posto građana smatra da Vlada poduzima odgovarajuće mjere. Samo njih 3 posto misli suprotno. Njih tri posto ne zna.

Pročitajte i ovo Mislav Bago GODINU DANA ŽIVOTA S KORONOM Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju Slika nije dostupna Neki nisu dobili ni to Zdravstvene djelatnike razljutio COVID dodatak: "Stvarno su prepoznali mukotrpan rad i trud"

Istraživanje o koronavirusu Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Zanimljivo, stariji ljudi gotovo sa 100 posto, točnije 97 posto, misle kako Vlada poduzima odgovarajuće mjere.

Zemlja je u karanteni, ne može se bez posebnih dozvola putovati iz grada u grada. No cijeli je niz restrikcija, a 53 posto građana misli da su sve restrikcije sada izrečene dovoljne. Ali i 43 posto građana misli kako restrikcije moraju biti i veće, a samo 4 posto građana je za manje restrikcije.

Istraživanje o koronavirusu Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska Vlada i ministar Beroš s epidemiolozima od veljače su počeli s preventivnim mjerama i na kraju restrikcijama. Mnoge zemlje u Europi prvo su negirale postojanje problema, no sada donose mjere kako se boriti protiv pandemije. Većina građana, njih 65 posto, misli kako se Hrvatska s pandemijom bori bolje od većine zemalja Europe. A da su mjere podjednake, misli njih 31 posto i tek 1 posto misli da je sve lošije. Ne zna 3 posto.

Istraživanje o koronavirusu Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Zanimljivo da žene većinom misle kako se Hrvatska bolje bori s virusom od drugih država. A tu su i starije osobe, radno neaktivno stanovništvo te oni s nižim prihodima.

Većina građana upoznata je sa svim poslovima Kriznog stožera. Istina, njih 50 posto u potpunosti prati sve, a njih 47 posto uglavnom prati, a da ništa ne zna izjasnilo se 3 posto građana.

Istraživanje o koronavirusu Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Veći interes za svakom mjerom stožera iskazuje generacija od 30 do 44 godine, visokoobrazovani i oni koji imaju djecu.

Odluke stožera većina provodi, odnosno njih 63 posto u potpunosti, a njih 35 posto naglasilo je da se drži uputa, a tek 1 posto ne sluša upute.

Istraživanje o koronavirusu Istraživanje Dnevniak Nove TV o povjerenju Vladi u korona krizi - 3 Foto: DNEVNIK.hr

I tu je vidljivo kako se mjera drže žene i visokoobrazovani.
Zapravo, iz svega ovoga proizlazi da se građani pridržavaju poruka i novih restrikcija stožera, ali i ono mnogo važnije u ovoj borbi protiv koronavirusa u zemlji u kojoj se nije vjerovalo institucijama, većina građana gotovo referendumski počinje vjerovati i slušati poruke iz institucija. A to je u ovoj borbi protiv koronavirusa iznimno bitno. I da ponovimo još jednom - OSTANITE DOMA!

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija IPSOS od 25. do 26. ožujka telefonskom metodom na 600 ispitanika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene