Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dva dana prije primjene

Istra traži odgodu ePropusnica: "Doći će do kolapsa sustava, to se ne može riješiti do zadanog roka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istra traži odgodu impementacije ePropusnica jer nedostaju jasne upute za određene scenarije.

Fabrizio Radin, obnašatelj dužnosti istarskog župana, zajedno s gradonačelnicima Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana, uputio je Otvoreno pismo ministru Davoru Božinoviću i Nacionalnom stožeru, u kojem traži odgodu primjene impementacije e-Propusnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kaos ide dalje Pozvali sve na cijepljenje, a doza im nestalo već nakon 10 minuta: "Kako da budemo odgovorni?"; Stiglo i objašnjenje: "Došli su nam iz susjednih županija..." Istra tijekom produženog vikenda ruši turističke rekorde (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ne žele 4 statističke regije Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija"

Potpisnici, naime, žele da se prije primjene razriješe sve nedoumice oko ePropusnice i dok se u samom sustavu ne otklone sve tehničke poteškoće.

"Otkako je pušten u rad sustav e-Propusnice, nedostaju jasne upute za određene „scenarije“ izdavanja propusnica i popunjavanja pojedinih podataka, a jedinice lokalne samouprave u Istri, kao i Istarska županija, imaju otežan pristup pojedinim dijelovima sustava zbog tehničkih poteškoća koje se pojavljuju u implementaciji samog sustava", kaže se u njihovu priopćenju.

Evidentno je, poručuju, da će doći do kolapsa sustava te da trenutno isti nije spreman za pristup, a samim time i za obradu iznimno velikog broja zahtjeva za izdavanje e-Propusnica koje bi se trebale primjenjivati od ponedjeljka, 06. travnja 2020. godine.

"Stoga, smatramo da rok i upute, koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH od 1. travnja 2020. godine, da se sve izdane „papirnate“ propusnice zamijene e-Propusnicama, neće biti u mogućnosti ispoštovati u zadanom roku", navode župan i gradonačelnici.

Nedostatak jasnih uputa i nemogućnost dostave velikog broja zahtjeva elektroničkim putem dovodi do sve veće zabrinutosti i nesporazuma među samim građanima, a što u konačnici može dovesti do kršenja mjera Stožera civilne zaštite te njihovog izlaženja na ulice radi dolaska do općinskih i gradskih uprava čime se njihovo zdravlje nepotrebno dovodi u opasnost, a time se dobri rezultati protuepidemijskih mjera u proteklih nekoliko dana u Istri mogu ozbiljno ugroziti.

lstarska županija te istarski gradovi i općine, izražavaju podršku naporima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u nastojanjima sprječavanja širenja epidemije koronavirusa COVID-19 i svim mjerama koje se u tom smislu poduzimaju, kao i stvaranju jedinstvenog mjesta pristupa izdanim propusnicama za kretanje od strane Ministarstva uprave čime bi se smanjila mogućnost zlouporabe i olakšao sustav kontrole izdanih propusnica.

„Nastavno na sve navedeno, očekujemo uvažavanje našeg zahtjeva i odgodu primjene implementacije e-Propusnica dok se ne stvore pretpostavke za normalno i neometano funkcioniranje sustava izdavanja e-Propusnica", stoji u zaključku otvorenog pisma. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene