Testiranje na koronavirus u Opatiji
Testiranje na koronavirus u Opatiji Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Pixsell

Istarski župan, Boris Miletić, želi da se epidemiološka slika za Hrvatsku u ECDC sustavu temelji na epidemiološkom stanju svake županije ponaosob, a ne da se zemlja dijeli na četiri statističke regije. U otvorenom pismu Vladi apelira da se takav način promijeni.


Novoizabrani istarski župan Boris Miletić, poslao je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga moli da se kod Europske unije založi za to da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj analizira po županijama, a ne regijama.

''Poznato Vam je da je Istarska županija već nekoliko tjedana u tzv. ''zelenoj'' zoni što se tiče incidencije zarazom COVID-19 kao i u samom vrhu među županijama što se tiče procijepljenosti. Ove navode potvrđuje i njemački Institut Robert Koch, kao relevantna njemačka institucija za statistiku i preporuke vezane uz COVID-19 te je Istarskoj županiji dodijelio status tzv. ''zelene regije'' već prije tri tjedna.

Međutim, zbog prakse ECDC sustava (European Centre for Disease Prevention and Control) da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj temelji na statističkim regijama 2. razine (HR) NUTS 2, sukladno kojoj se Republika Hrvatska sastoji od četiri statističke regije, Istarska županija je odlukom Vlade Republike Slovenije dovedena u nepovoljan položaj. Naime, za razliku od Instituta Robert Koch koji epidemiološku sliku u Hrvatskoj prati po županijama, ECDC sustav (European Centre for Disease Prevention and Control) donosi izvješća za četiri statističke regije u Hrvatskoj, među kojima je i Jadranska Hrvatska sa svim svojim primorskim županijama od Istarske do Dubrovačko-neretvanske županije.

Na temelju toga je Vlada Republike Slovenije, gledajući u cjelini čitavu Jadransku Hrvatsku kao ''narančastu zonu'', donijela novu mjeru prema kojoj svi građani pri povratku iz Jadranske Hrvatske, dakle i iz Istre, ukoliko nemaju potvrdu o cijepljenju, moraju imati negativan antigenski test na COVID-19, a odluka stupa na snagu danas, u 24 sata.

Koronavirus u Moskvi, ilustracija Moskvu zahvatio novi val koronavirusa: Većina bolesnika ima indijski soj

Klaićeva bolnica, ilustracija U Klaićevu sinoć primljeno šestero pijane djece, najmlađi pacijent je tek završio osnovnu školu: "Jedan je bio agresivan, ali..."

Osim toga, temeljem takve podjele prema kojoj je Istarske županija svrstana u Jadransku Hrvatsku, a koja trenutno ima status ''narančaste'' regije, Istarska županija je, uz Primorsko-goransku i Dubrovačko-neretvansku županiju koje su također ''zelene'' županije, neopravdano kažnjena te uprosječena zbog pojedinih ostalih primorskih županija čija je epidemiološka slika znatno lošija.

Istarska županija, Stožer civilne zaštite Istarske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije i turistički sektor će se, uz postojećih tridesetak punktova za testiranje diljem Istre, dodatno angažirati kako bi se gostima iz Slovenije omogućila dodatna mjesta za testiranje i kako ne bismo ugrozili odlične ovomjesečne turističke brojke.

Međutim, građani Istarske županije koji su u proteklih više od godinu dana podnijeli ogromnu žrtvu i često imali restriktivnije mjere od građana u ostalim dijelovima države, ovakvom odlukom Vlade Republike Slovenije su kažnjeni. Turistička sezona u Istri se zahuktava i prema svim pokazateljima bit će iznad svih očekivanja, a dobro znamo da prihod od istarskog turizma u velikoj mjeri doprinosi punjenju proračuna Republike Hrvatske.

Zbog svega navedenog apeliram na Vladu Republike Hrvatske i na Vas osobno da bez odgode zatražite od odgovornih tijela Europske unije da se epidemiološka slika za Hrvatsku u ECDC sustavu (European Centre for Disease Prevention and Control) temelji na epidemiološkom stanju svake županije ponaosob, a ne kao dosad na temelju podijele Hrvatske na četiri statističke regije'', naveo je u pismu istarski župan Boris Miletić.