Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usmjeriti ih prema ugroženima

Hrvatska udruga poslodavaca: ''Vlada hitno treba objaviti daljnje mjere pomoći gospodarstvu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u srijedu poručuju da Vlada hitno treba objaviti daljnje mjere pomoći gospodarstvu. HUP smatra da te mjere trebaju biti ciljano usmjerene prema onima koji su zaista ugroženi.

Hrvatska udruga poslodavaca poručuje Vladi da hitno treba predstaviti novi paket mjera ''jer ne znamo na kakvu pomoć kompanije mogu računati u lipnju, a daljnje mjere pomoći trebaju biti ciljano usmjerene prema onima koji su zaista ugroženi''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "USTAVNO PRAVO NA RAD" Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače... Slika nije dostupna ogorčeni poduzetnici "Ugostitelji mogu volontirati u uvjetima katastrofe, a ne mogu otvoriti objekte i raditi u kontroliranim uvjetima. Sramotno"

HUP u priopćenju ističe da je Vlada dosad pokazala da, kada ima političke volje, u roku od nekoliko dana može donijeti odluke vitalne za gospodarstvo i smatraju da tako treba i nastaviti.

''U narednom razdoblju poslodavcima je najveći izazov sačuvati radna mjesta u uvjetima smanjene potrošnje i poslovne aktivnosti te osigurati likvidnost. HUP zato zahtijeva da se u budućim mjerama osiguraju što niži troškovi poslovanja, kao i da se jamstvenim fondovima pomogne u osiguravanju efikasnijeg i jeftinijeg kreditiranja'', poručuju iz Udruge poslodavaca.

Nove mjere usmjeriti prema najugroženijima

Direktor HUP-a Davor Majetić kaže novi paket mjera treba biti usmjeren prema najugroženijima i osigurati dovoljne količine kredita s najnižim mogućim kamatnim stopama.

''Trebaju nam i ozbiljnija troškovna rasterećenja, osobito parafiskalnih nameta, da bi poslovanje moglo biti održivo u uvjetima kada sve pada, a isto tako treba nam podrška privatnim investicijama, kao i realizacija onih koje provodi država uz maksimalan angažman domaćih izvođača. Parlamentarni izbori samo što nisu raspisani, a u periodu tehničke vlade ne možemo očekivati snažnije poteze, pa te nove mjere i zbog toga treba definirati čim prije", rekao je Davor Majetić, direktor HUP-a.

Očekivanja i od EU-a

Osim od Vlade, velika su očekivanja i od Europske unije, od koje HUP očekuje osiguranje prava jedinstvenog tržišta, odnosno slobodni protok ljudi i roba. HUP posljednje tri godine naglašava i nužnost digitalne revolucije kako bismo pomoću novih tehnologija bili produktivniji i efikasniji.

''Koronakriza je pokazala da smo spremni poslovati online te je ubrzala proces osvješćivanja prednosti i potencijala novih tehnologija. Kako bismo ubuduće bili spremni za ovakve izazove, moramo nastaviti investirati u digitalnu infrastrukturu te razmišljati kako možemo efikasnije organizirati javnu upravu i teritorijalni ustroj'', dodao je Majetić.

Dobrim okvirom i pravim reformama koje su za nas uvijek bile prioritet Hrvatska može postati ekonomski razvijenija zemlja, a time i spremnija na ovakve nepredviđene događaje kao što je COVID-19, poručuju iz HUP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene