Obavijesti Pretražite Navigacija
"USTAVNO PRAVO NA RAD"

Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Glas poduzetnika (UGP) i Nacionalna udruga ugostitelja zatražila je u subotu jednakost prava na rad za sve ugostitelje, jednokratnu isplatu poduzetnicima u ugostiteljstvu u visini od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. i produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta.

Traže, među ostalim, nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova tako da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun, ističe se u priopćenju za javnost u kojem su izvijestili da su poslali dopis Vladi i nacionalnom Stožeru civilne zaštite u kojemu su "upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad" te da su odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

Pročitajte i ovo Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja ŠEF UDRUGE UGOSTITELJA Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19" Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV - 3 Gost Dnevnika Nove TV Ministar Aladrović: "Imamo 2 i pol milijarde kuna za pomoć poduzetnicima za prva četiri mjeseca 2021." Otkrio i odakle novac

U razdoblju do svibnja, među ostalim, traže i ukidanje potrebe vođenja materijalnog knjigovodstva i neoporeziv tretman napojnice do 10 posto iznosa računa. Te udruge traže i vouchere za zapošljavanje i drže da bi ugostitelji tako dobili kadar koji odmah mogu uvrstiti u radnu smjenu. Primjer vouchera, navode, postoji za sezonske poslove u poljoprivredi, kupuje se osam sati rada te su svi doprinosi plaćeni samom kupnjom.

Ističu da poduzetnici žele surađivati s Vladom kako bi se donijele kvalitetne odluke koje će "pomoći djelatnostima, a ne im dodatno naštetiti" te da su zato pripremili svoje prijedloge.

Navode da je ugostiteljskim objektima tipa “caffe bar” i “objektima jednostavnih usluga” u potpunosti onemogućen rad te priprema hrane i pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela, upozoravaju te udruge.

Osim toga, navode, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističemo da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda.

Krediti nedostižni

Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25 posto te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3 posto, stoji uz ostalo, u priopćenju Udruge Glas poduzetnika i Nacionalne udruge ugostitelja.

Upozoravaju da je do sada cijeli sektor izgubio više od 11.000 zaposlenika, a "kako vrijeme prolazi, taj broj će se povećavati".

"Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo", izjavio je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednice Nacionalne udruge ugostitelja Jelene Tabak koja ističe da ta udruga i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja.

"U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama”, rekla je Tabak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene