Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Najmlađi zaraženi pacijent u Hrvatskoj je dvomjesečna beba iz Duge Rese, u dobrom je stanju i ima blage simptome

Ilustracija
Ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ilustracija Galerija 1/1 >>
Hrvatska je ušla u 43. dan otkako je zabilježen prvi slučaj koronavirusa kod nas. Dosad su od posljedica te bolesti zaražene 1222 osobe, a 16 ih je umrlo.

* Ukupan broj zaraženih 1222

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Izliječenih 130

* Umrli od koronavirusa 16

U nastavku pratite tijek događaja vezan za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj:

15:43 Krapinsko-zagorska županija u ponedjeljak ima jedan novi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom te ih je ukupno 81, u zabočkoj bolnici trenutačno je 11 pacijenata i njihovo je stanje stabilno, a u Zaboku je proradila i „drive-in“ dijagnostika, rečeno je na konferenciji za novinare u Krapini.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek rekao je da posljednji slučaj s područja općine Petrovsko te je ukupno 79 zaraženih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije te po jedna iz Zagreba i Opatije. Testirano je 385 uzoraka.

14:43 U kninskoj bolnici zarazio se zdravstveni radnik koji je bio u direktnom kontaktu s prethodno oboljelim doktorom. U izolaciji je 26 ljudi. Iako je načelnik općine Tisno tražio da se ukine karantena u Betini, Stožer to još nije odobrio.

14:00 Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove informacije o oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj. Više informacija možete pronaći OVDJE.

13:28 Nakon što je u nedjelju u Varaždinskoj županiji bilo šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, stanje je u ponedjeljak znatno bolje jer nije otkriven nijedan novi slučaj, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Dosad je oboljelo 30 osoba, ozdravilo ih je sedam, a na liječenju u Općoj bolnici u Varaždinu su 22 osobe čije je opće stanje trenutačno dobro.

13:26 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom te je ukupan broj oboljelih 64, od kojih je 8 hospitalizirano u dubrovačkoj bolnici i 6 u sekundarnom bolničkom objektu dubrovačkog studentskog doma, a 42 u kućnoj izolaciji, objavio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Iz županijskog stožera objasnili su kako su dva novozaražena pacijenti srednje životne dobi s područja doline Neretve i Konavala.

13:25 U Međimurskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom - riječ je bliskom kontaktu s prije zaraženom osobom, a dosad je u toj županiji oboljelo pet osoba, od kojih je jedna ozdravila, objavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare župan Matija Posavec.

Od četiri zaražene osobe tri su iz iste obitelji. Dva su pacijenta hospitalizirana u Županijskoj bolnici u Čakovcu, stabilno su i nisu na respiratoru.

13:16 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u ponedjeljak da će odluku o otvaranju tržnica Nacionalni stožer civilne zaštite donijeti možda već u utorak. Više pročitajte OVDJE.

13:04 Dvoipolmjesečna beba iz Duge Rese najmlađi je pacijent obolio od koronavirusa. Zarazila se od majke koja je od ranije bila u izolaciji, a zbog dobrog stanja je puštena iz bolnice, zajedno s majkom. Nije imala povišenu tjelesnu temperaturu, već samo blage respiratorne probleme. Dobro je i njezino se stanje prati, poručuju iz  Karlovačkog stožera. 

13:03 U Istri nema novih zaraženih osoba. Iz Stožera civilne zaštite poručuju da se žele baviti epidemijom, a ne birokracijom. Predlažu omogućavanje slobodnog kretanja građana na području županije. Više pročitajte OVDJE.

12:43 "Zagreb je jedini glavni grad na svijetu s dvije nedaće - Covidom-19 i potresom. Gospodarske i psihološke posljedice po naše građane tek ćemo vidjeti", rekao je zagrebački gradonačelnik i čelnik Stožera civilne zaštite Milan Bandić. Više pročitajte OVDJE.

12:36 Podsjećajući na to da su ulice i ceste prazne jer većina građana Ličko-senjske županije sluša i poštuje upute Stožera civilne zaštite, policija je poručila svima koji "strastveno vole brzinu, vjetar u kosi i iznad svega navalu adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje, da cesta nije pista".

"Neumorno upozoravamo na opasnosti koje prijete motociklistima i savjetujemo kako vožnju učiniti što sigurnijom, no sada ih podsjećamo na to da svi zajedno moramo voditi računa o sebi, svojim bližnjima i široj zajednici kako bismo spriječili širenje virusa Covid-19 i što prije dočekali vrijeme "điranja po gradu", a do tada #OSTANIDOMA", stoji u policijskom priopćenju.

12:25 U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata dvoje je novooboljelih od koronavirusa, od kojih je jedna osoba djelatnik osječkog KBC-a, a novih smrtnih slučajeva nema, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Od posljedica koronavirusa u toj je županiji do sada preminulo pet osoba, a u epidemiji su do sada ukupno oboljele 94 osobe.

12:03 Splitski stožer civilne zaštite izvijestio je o 15 novooboljelih od koronavirusa u posljednja 24 sata u toj županiji, tako da su dosad ukupno 192 osobe zaraženo koronavirusom u toj županiji.

Novooboljeli su kontakti već oboljelih osoba, odnosno kućni kontakti. Među oboljelima se nalazi i 41 zdravstveni djelatnik, a 129 ih se nalazi u samoizolaciji, izvijestio je stožer.

12:01 Tijekom proteklog vikenda u Primorsko-goranskoj županije dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, a pet ih je ozdravilo, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Obje novozaražene osobe su iz ranije utvrđenog žarišta, a to je putovanje zrakoplovom iz Turske, kazao je Mićović na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

11:29 Vijeće za elektroničke medije (VEM) od sredine ožujka zaprimilo je 13 pritužbi zbog izvještavanja o koronavirusu, devet puta prijavljeno je širenje dezinformacija i lažnih vijesti, no ni u jednom slučaju dosad nije utvrđeno kršenje zakona.

Dodali su i kako je od primjene mjera o ograničavanju kretanja, uvedenih sredinom ožujka, zaprimljena samo jedna prijava o govoru mržnje, a i ona se odnosila na govor mržnje u komentaru na Facebooku.

11:10 Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije objavio je da imaju zabilježena nova dva slučaja zaraze. Epidemiolog Karlo Kožul kazao je da su pozitivne osobe u Osijeku i Drenju. "Pet je osoba na respiratoru", dodao je. "Među novopozitivnima je jedan medicinski djelatnik, no ne morate se bojati, svi su njegovi kontakti obrađeni i bolnica je sigurna za sve", naveo je Kožul.

Načelnih stožera Ivan Anušić najavio je da će u Osijeku u sljedeća 24 sata biti otvorene zelene tržnice. "Uz stroga pravila i ograničenja u radu tržnica, poručujem našim proizvođačima da će moći građanima ponuditi svoje proizvode", istaknuo je.

10:50 Peti dan zaredom Virovitičko-podravska županija nema novozaraženih osoba od koronavirusa. Do sada je s područja Virovitičko-podravske županije, od početka pojave koronavirusa, na analizu poslano 77 uzoraka. Njih 75 bilo je negativno.

10:48 U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su novozaražene osobe koronavirusom. Po jedna zaražena osoba je iz Vinkovaca, Vukovara i Nuštra, a ukupno oboljelih je 24. S jučerašnjim danom ukupno je testirano 269 osoba.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 587 osoba, tijekom jučerašnjeg dana bilo je sedam dojava o kršenju samoizolacije, od kojih su  dvije utvrđene kao osnovane.

U objektima za karantenu nalazi se 10 osoba.

Na COVID-19 pozitivna su 2 liječnika, 3 zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik. U samoizolaciji se nalazi 18 liječnika, 34 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika.

10:45 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i treći dan zaredom nema nijednog novog slučaja zaraze koronavirusom, a iz županijskog Stožera civilne zaštite u ponedjeljak ističu kako u županiji nije došlo do lokalne transmisije bolesti, nego je svaki od šest slučajeva unutar obitelji.

10:43 Udruga Glas poduzetnika u ponedjeljak je pozvala gradove i općine, odnosno njihove gradonačelnike i načelnike, da donesu odluke o ukidanju komunalne naknade te obveze plaćanja naknada i najamnina za najmoprimce kojima je odlukom Stožera civilne zaštite onemogućeno poslovanje.

Također predlažu i osnivanje fonda za subvenciju dijela iznosa najamnina zatvorenih nekretnina u privatnom vlasništvu, a u skladu s mogućnostima grada ili općine, te apeliraju i na sve vlasnike (fizičke i pravne osobe) nekretnina koje su zatvorene, da budu uviđavni sada kada je potrebno i izađu maksimalno svojim najmoprimcima u susret jer će im se to u budućnosti višestruko vratiti.

10:32 Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) zajedno sa Hrvatskim Crvenim križem (HCK) od danas pokreće projekt telefonskog savjetovanja i izdavanja lijekova u domove bolesnika u izolaciji, samoizolaciji i nepokretnih bolesnika povezanih s epidemijom koronavirusa.

Projekt će provoditi volonteri - magistri farmacije s odobrenjem za samostalni rad (licencom) u trajanju od 4 ili 8 sati dnevno (ovisno o dostupnosti). Komora je dosad primila prijave 120 volontera ljekarnika koji će tu uslugu pružati na cijelom području Hrvatske.

10:06 Zadarski stožer civilne zaštite izvijestio je jutros o smrti 88-godišnjeg pacijenta u nedjelju. Rekli su da je preminuo od teškog oštećenja pluća.

Stožer je izvijestio da je od petka pet novih osoba pozitivno na koronavirus.

Četiri su osobe na respiratoru, od kojih su dvije u teškom stanju, izvijestio je zadarski stožer.

10:01 Nakon Vladina drugog paketa mjera oglasila se Hrvatska udruga poslodavaca. Poručuju da je važno da se država drži plaćanja u rokovima.

HUP poručuje da će poslodavci učiniti sve da daju svoj doprinos u očuvanju radnih mjesta, uz zadržavanje srži svog poslovanja, tako da nakon krize možemo brže i efikasnije pokrenuti gospodarski oporavak. Više pročitajte OVDJE.

9:55 Policija je dvojicu 21-godišnjaka zaustavila u petak u 13:20 prilikom kontrole na prometnom blokadnom punktu na području PU zadarske. Oni su policajcima pokazali propusnice izdane od nadležnog stožera civilne zaštite. Provjerom propusnica, utvrđeno je kako su na njima prepravili datum važenja i uporabili ih kao prave. Protiv obojice je podnesena kaznena prijava zbog krivotvorenja isprava.

9:41 Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručuju u ponedjeljak kako su i zaposleni u obrazovanju na prvoj crti bojišnice za budućnost Hrvatske, očekuju da to bude prepoznato te pozivaju da se zamisle "svi oni koji smatraju da zaposlenicima u obrazovanju baš sada treba kresati plaće". Više o tome pročitajte OVDJE.

9:25 U Istri nema novozaraženih! Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je da je ispitano 13 uzoraka brisa te da su svi negativni na koronavirus. Još dva su pacijenta izliječena, pa je ukupno 11 izliječenih. Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 9 uzoraka brisa koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb, a o rezultatima će naknadno izvijestiti javnost.

U zadarsku luku Gaženicu u nedjelju je navečer uplovio Jadrolinijin katamaran Jelena, koji je iz talijanske Ancone dovezao 36 putnika, među kojima 22 Hrvata koji se zbog epidemije koronavirusa dosad nisu mogli vratiti, a epidemiolozi su svima uzeli brisove i izmjerili temperaturu te ispisali rješenje o samoizolaciji. Na trajektu je bilo i 11 Crnogoraca, jedan državljanin Bosne i Hercegovine te dvoje putnika iz Italije i Francuske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene