Nacionalni krizni stožer objavio je najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.


Ministar zdravstva Vili Beroš na presici Nacionalnog kriznog stožera izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata novih 40 slučajeva zaraze koronavirusom.

Vezani članci Turisti u Danskoj COVID-19: Danska otvara granice Nijemcima, Norvežanima i Islanđanima Noćni klub, ilustracija HZJZ objavio stroga pravila: Otvaraju se noćni klubovi, ali bez plesnog podija

Beroš je izvijestio da je i jedna osoba preminula, a riječ je o muškarcu srednje životne dobi, koji je ležao u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

"Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan", kazao je Beroš..

U Hrvatskoj je dosad ukupno koronavirusom zaraženo 1222 ljudi. Dosad je izliječeno 130 osoba, od kojih njih petero u posljednja 24 sata.

Beroš je rekao da je u Hrvatskoj ukupno dosad provedeno 11.464 testiranja, a u protekla 24 sata njih 617.

Beroš: Nema opuštanja

"Ponosni smo na sve one građane koji slijede upute i čuvaju druge. Međutim, moram vam reći da u ovoj infekciji ne spašavamo sami sebe, upravo spašavamo druge i tu je bit ove solidarnosti", poručio je ministar Beroš.

Naglasio je da mjesta za opuštanje unatoč povoljnim brojkama ne smije biti.

Ministar Davor Božinović izvijestio je da je do ponedjeljka izdano 565.221 e-propusnica, a odbijeno je njih 16.673. Dodao je da je do ponedjeljka u 11 sati izvršen upis 100.000 zahtjeva velikih poslodavaca, a sve poslodavce koji imaju potrebu za unosom zahtjeva do 250 zaposlenih pozvao je da to učine samostalno kroz uslugu e-propusnice za poslodavce.

"Svjesni smo velikog opterećenja pristiglih novih tablica za skupni unos pa poslodavcima koji iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti unijeti podatke za izdavanje propusnica nužnom osoblju ponavljamo da će ranije izdane propusnice vrijediti do srijede", kazao je.

Božinović je komentirao i moguće otvaranje tržnica.

"Jutros je održana videokonferencija i dane su upute nacionalnim stožerima o epidemiološkim mjerama. U ovom trenutku lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i za otvaranje. To uključuje i zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi mjera. Kada dobijemo povratnu informaciju, moramo krenuti u sve spremni kako ne bismo izazvali nova žarišta", rekao je Božinović.