Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napokon presica zg stožera

Milan Bandić opet se svađao s novinarkama: ''Zakaj ste nervozni? Vama nema pomoći''

Nakon pisanja portala DNEVNIK.hr i Stožer civilne zaštite Grada Zagreba odlučio je održavati sastanke, a potom izvještavati javnost. Presica se pretvorila u Bandićevo napadanje novinara.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'' Zvonimir Šostar izvijestio je da su tijekom vikenda testirali 322 osoba, ukupno je 2007 ljudi testirano u Zagrebu. Najavio je da će se uskoro provoditi oko 300 testiranja dnevno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još to nije svladao Neće pa neće: Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uz velike muke ipak uspio staviti masku Milan Bandić kao zahvalu Bandić najavio "korona dodatak": "Ovo još ne zna ni šefica financija... Moramo nagraditi naše heroje s prve crte bojišnice"

Načelnik Zagrebačke policije Marko Rašić rekao je da im je najveći zadatak borba protiv koronavirusa. Utvrdili su brojna kršenja samoizolacije, a 21 slučaj da su ugostiteljski objekti kršili mjeru ograničenja rada. Kaže da stalno imaju policijske punktove na kojima provjeravaju propusnice. U protekla 24 sata imali su 68 nevažećih propusnica. 

Direktor Gradske plinare Tomislav Mazal rekao je da je plinara dala obavijest odmah pola sata nakon potresa da zatvore plin, ako osjete miris. Rekao je da Plinara ne smije pustiti plin dok nemaju dozvolu dimnjačara i statičara. ''Negdje postoji mogućnost unutarnjeg urušavanja dimnjaka, pa i opasnost od trovanja ugljikovim monoksidom'', rekao je. Dodao je da oni ne uvjetuju kakvi će bojleri biti ugrađeni. Rekao je da ima informaciju da dimnjačari ne žele dati pozitivan nalaz tamo gdje dimnjaci nisu tehnički ispravni, a ne, kako su se žalili građani, tamo gdje nema kondenzacijskog bojlera.

Bandić opet neprimjereno napadao novinarke

Gradonačelnik Milan Bandić na početku se ispričao što ''ćemo se morati nalaziti svakodnevno''. Upozorio je nekoga tko je pričao. ''Tko to priča tamo, neka prestane. Ne može se raditi kad se dekoncentrira'', rekao je gradonačelnik. Dodao je da je Zagreb jedina prijestolnica koja se bori s dvije nedaće - koronom i potresom. ''Više ćemo raditi, što ne znači da dosad nismo radili. Ovu utakmicu ćemo dobiti. Trebat će nam puno strpljenja, snage, ljubavi i solidarnosti'', rekao je. Kaže da mu ovo sliči na supermaraton. ''U povijesti uvijek nakon potresa dođe ponovno potres, ne želim da se to ponovi. Molim dragog Boga, a i mi ćemo nešto učiniti da se ne ponovi'', rekao je. Kaže da ne želi ni zamisliti što bi bilo da je potres bio jedan stupanj više. ''Cijeli Donji i Gornji grad bio bi sravnjen sa zemljom'', rekao je.

Na pitanje čemu alarmantnost, odnosno taj poriv da će sad presice imati svaki dan, odnosno je li ovo pokušaj da ispegla imidž, Bandić je odgovorio protupitanjem. ''Znate što je Isus rekao kad su ga razapinjali? Nikad nisam rekao da su građani krivi za potres. Nemojte to činiti'', rekao je. ''Zakaj ste nervozni? Vama nema pomoći'', dodao je neprimjereno novinarki. Objasnio je da nisu ranije imali presice jer se moralo vidjeti kako sve funkcionira. Dodao je da čekaju odluku Nacionalnog stožera da u Velikom tjednu omogući prodaju na otvorenom.

''Ja šumom, vi drumom''

Na pitanje tko je izdao nalog da se dijelovi povijesnih zgrada odvoze na smetlište na Jakuševac, Bandić je rekao da se to ne može vratiti natrag, nego se samo može napraviti replika.

''Kad ne održim presicu, pitaju zašto ne informiram građane, kad održim, onda me pitaju zašto. To ne bi bilo tako da nisam to ja'', požalio se gradonačelnik.

Ponovio je da problem štete nakon potresa nije problem samo Grada, već i državni problem. ''Nisam se složio pristupom i napadom kojem sam bio izložen'', rekao je. Više je puta ponovio da nije rekao da su građani krivi za potres. ''Krivi smo svi, i država i Grad i građani što nismo više ulagali u svoju imovinu. A za potres nitko nije kriv'', objasnio je. Na pitanje što će se prvo sanirati i kakav je točan plan, Bandić je dogovorio: 'Mi ko da smo na drugoj planeti... Ja šumom, vi drumom.'' Rekao je da se prvo treba donijeti zakonski okvir, a kaže da će postupati tako da počnu od najtežih slučajeva. Na pitanje tko će platiti obnovu crkava, Bandić je rekao da će svatko platiti svoje. Rekao je da je 2008. podijelio 900 stanova socijalno ugroženima, tako će početi najesen graditi 300 stanova u Podbrežju. Nakon što je priznao da Grad nije dovoljno ulagao u svoju imovinu, dobio je pitanje zašto nije ulagao više, nego je gradio spomenike i fontane. ''Dobit ćete odgovor... Ulagali smo koliko smo mogli'', rekao je.

Nakon pisanja DNEVNIK.hr-a počeli izvještavati javnost

Danas je održan prvi sastanak Stožera civilne zaštite grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, koji je ujedno i čelnik Stožera.

Do danas se, za razliku od drugih stožera, onaj zagrebački nije oglašavao. DNEVNIK.hr istražio je zašto su se odlučili na šutnju, a odgovor koji smo dobili bio je u najmanju ruku iznenađujući - građane ne žele maltretirati informacijama. Tada su najavili da će se oglašavati subotom u podne. U međuvremenu je Bandić preuzeo stožer, a i odlučili su se na novu taktiku. Od danas će održavati svakodnevne sastanke na temu razornoga potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka te pandemije koronavirusa Covid-19.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene