Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se Hrvate s kruzera

Ovako izgleda zaštitna oprema djelatnika koji ulaze u karantenu, predlažu se nove mjere za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima

Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1
Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 2 Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 2 Foto: DNEVNIK.hr prof.dr.sc. Alemka Markotić prof.dr.sc. Alemka Markotić Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr +0 Davorka Dušek Galerija 1/5 >>
Jedan od petero Hrvata koji su bili na kruzeru Diamond Princess u subotu ujutro vratio se u Hrvatsku i odmah je smješten u izolaciju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Osjeća se dobro i u karanteni će provesti 14 dana.

Hrvat koji se vratio s kruzera Diamond Princess stigao je u zemlju u ranim jutarnjim satima, preko Berlina i Maribora, i to posebnim zrakoplovom. Zajedno s državljanima Slovenije stigao je u Maribor, a zatim je u pratnji medicinskog tima došao u Zagreb.

Hitna služba dovezla ga je do lifta, potom je zdravstveno osoblje Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević kompletno obučeno u zaštitnu opremu sišlo s liftom, preuzelo gospodina i smjestilo ga u sobu za karantenu.

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić rekla je da je muškarac dobro te da zasad nema nikakvih simptoma bolesti. U karanteni će ostati 14 dana. Napravljeni su mu kontrolni brisevi, a ostali nalazi radit će se u slučaju da se pojave bilo kakvi simptomi virusa.

Pročitajte i ovo Detalji o širenju koronavirusa u Kini - 1 Zataškavanje istine? Novinari u Kini počeli nestajati nakon objave snimki iz žarišta epidemije: ''Neki pacijenti su bili vani, imali su obješenu infuziju za stablo''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utakmica talijanske Druge lige Samo sat vremena prije početka: Prvi sportski događaj u Europi otkazan zbog epidemije koronavirusa

Zaštitna oprema osoblja koje ulazi u prostorije karantene sastoji se od viral barrier ogrtača, duplih rukavica, jednokratne masku, naočale od polikarbonata i zaštitine kapu te štitnika za noge, objasnila je magistra sestrinstva Marica Trogrlić iz zagrebačke Klinike za infektikvne bolesti.

Davorka Dušek, infektologinja Klinike za infektivne bolesti ističe da se pacijente koji moraju biti smješteni u izolaciju ne stavlja u istu sobu.

Čeka se povratak još četvero Hrvata

U karanteni će najvjerojatnije boraviti i još četvero Hrvata koji se s kruzera u Hrvatsku tek trebaju vratiti. ''Oni su sad još uvijek na kruzeru. Kada dobiju dozvolu japanskih zdravstvenih vlasti napustit će kruzer. Naše Ministarstvo vanjskih poslova u koordinaciji s ministarstvom vanjskih psolova europskih zemalja će organizirati njihov prihvat u Europu, mi potom transport u Hrvatsku'', objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Za osobe koje dolaze iz zemalja gdje ima koronavirusa, čak i ako nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom, u ponedjeljak će se predložiti nove mjere. Naime, do sada su se te osobe svakog dana trebale javljati epidemiolozima i mogle su se slobodno kretati. Sada je prijedlog da ipak cijelo vrijeme borave kod kuće u izolaciji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene