Dom zdravlja u Osijeku otišao je korak dalje i uspostavio prvi mobilni tim u Europskoj uniji, koji od ovog vikenda po uzorke pacijenata odlazi u njihove domove.


Dom zdravlja u Osijeku prvi u Europskoj uniji uspostavio je mobilni tim za uzimanje uzoraka kako bi se jednostavnije obavila testiranja na koronavirus kod građana.

''Županijski stožer civilne zaštite odlučio je i u samo nekoliko dana formirao mobilni tim za uzimanje uzoraka od građana koji nisu sami mobilni, te kako bi se rasteretio pritisak na infektivni zavod'', objasnio je Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

Zagrepčani pljeskali i pjevali Moju domovinu Zajedno smo jači: Građani gromoglasnim pljeskom i Mojom domovinom odali počast svima koji se bore protiv koronavirusa

Istraživanje Nove TV Ekskluzivno istraživanje: Hrvati promijenili navike, zabrinuti su za zdravlje, strahuju od manjih plaća, ali jedne se stvari ne boje

Tim ima dva člana, liječnika i medicinsku sestru. Dan ranije epidemiolozi naprave popis potrebnih testiranja i adresa, te mobilni tim kreće na teren sutradan ujutro.

''Od epidemiologa dobijemo popis i građane zamolimo da ujutro izađu ispred kuće i sjednu na stolicu. Medicinska sestra i ja tada pod punom zaštitnom opremom u tzv. skafanderima idemo kod njih i uzimamo uzorke. Uzorak se uzima iz nosa, a nakon toga bris koji smo uzeli stavljamo u jedan tekući medij, na ledi i onda ga nosimo u Zavod za javno zdravstvo'', kaže dr. Ivan Štefanac, liječnik  mobilnog tima Osijek.