Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jučer 542 novozaražene osobe

Đikić o rekordu: "Brojke su zabrinjavajuće, ali nešto je drugo posebno opasno"

Ivan Đikić
Ivan Đikić Foto: DNEVNIK.hr
Znanstvenik Đikić smatra da će dnevni brojevi novozaraženih sigurno rasti, a moguće je kaže da dosegnu i 1000 i više novih slučajeva.

Hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić komentirao je ogroman porast broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj te rekao kako jučerašnja brojka od 542 novozaražena nije alarmantna. 

Pročitajte i ovo Ivan Đikić - 2 EMINENTNI ZNANSTVENIK ZA NOVU TV Đikić kritizirao odluke nacionalnog stožera i objasnio zašto su sada simptomi blaži: "Stožer se nije dovoljno fokusirao na opasnosti oko nas" Slika nije dostupna Poslao priopćenje Đikić odgovorio Primorcu: "Nije primjereno imati potrebu prozivati drugog znanstvenika nakon svojih konfuznih izjava"

"Ovo smo očekivali, ali opasan je trend rasta. Virus je tu i sve se više širi. Moramo paziti da se ne počne nekontrolirano širiti u manjim sredinama, onda bi bilo i više mrtvih", kaže Đikić.

Rekao je da je ovo nastavak drugog vala koji je, kaže, počeo još tijekom ljeta.

"Brojevi će sigurno rasti još i više, a i puno se više testira. Drugi val rast će tijekom jeseni. Brojevi sada nisu tako pozitivni. To bi trebala biti motivacija ne samo stručnjacima već i javnosti da budemo oprezniji", rekao je.

Ipak, smatra da su brojke u Hrvatskoj zabrinjavajuće.

"Stožer bi trebao javnosti reći koji su ti magični, kritični brojevi, koje kada prijeđemo, trebamo pripremati jače mjere. Koji je to broj koji bi trebao biti da naš sustav ne može ponuditi pravilnu njegu oboljelih. Koliko imamo respiratora, svi ti brojevi bi trebali biti pušteni u javnost i onda bi javnost bila mirnija. Trend povećanja postoji, a može doći i do 1000 i više novozaraženih dnevno", smatra Đikić.

Upitan o uvođenju kazni za nepoštivanje mjera, Đikić je naveo primjer Njemačke.

"Ako se tamo ne nosi maska na mjestima na kojima je to propisano, kazna je 300 eura. Kazne potiču odgovornost", rekao je Ivan Đikić u razgovoru za N1.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene