Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slijede novi hitni sastanci

U Vladi završio izvanredni sastanak Nacionalnog stožera s Plenkovićem: Otkriveno kad bi se mogle uvesti nove mjere

Najgori je dan od početka pandemije koronavirusa u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježena su čak 542 nova slučaja, a jedna je osoba umrla. Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković održao je izvanredni sastanak s Nacionalnim stožerom, nakon kojeg je najavljeno uvođenje novih mjera, ali tek idući tjedan.

Nakon crnog rekorda novozaraženih u Hrvatskoj, u Banskim dvorima održan je izvanredni sastanak Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Ukupno 2039 zaraženih Četiri osobe preminule, 9 novooboljelih: ''Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo, niti će biti'' Slika nije dostupna pokreće se zdravstvo Preminula žena u KB-u Dubrava: 27 novooboljelih, ukupno 1908 zaraženih koronavirusom

Vili Beroš nakon sastanka je rekao da su razmatrali nove mjere koje će donijeti kako bi spriječili širenje virusa. Čelnicima Nacionalnog stožera slijede još dva sastanka, jedan u Ministarstvu zdravstva te jedan sa zagrebačkim stožerom i stožerima gradskih četvrti.

"Razmišljali smo o ograničavanju javnih okupljanja i obvezi nošenja maski u zatvorenom prostoru", rekao je Beroš nakon sastanka.

Krunoslav Capak rekao je da je sasvim sigurno da će se uvoditi  obaveza nošenje maski na svim zatvorenim prostorima i na otvorenim gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Razgovara se o ograničavanju okupljanja za koja ne postoje vertikalni propisi.

"Mogu još najaviti da se razgovara o češćim i strožim kontrolama provođenja odluka Nacionalnog stožera. Čim odlučimo o novim mjerama, naravno da ćemo ih objaviti", rekao je Capak. 

Nove preporuke i odluke pripremit će do kraja vikenda, a nove će mjere uslijediti početkom idućeg tjedna

Velikih žarišta nema, ali veliki je porast u Zagrebu i upravo će zato razgovarati sa zagrebačkim stožerom. "Napravit ćemo sve da izbjegnemo karantenu i lockdown. Nikad se to ne može isključiti, nikad ne reci nikad, ali sve ćemo napraviti da se gospodarske aktivnosti nastave u epidemiološkim okvirima", rekao je Capak. 

Beroš je rekao da će se virus širiti ukoliko se budemo neodgovorno ponašali. "Stalno smo govorili da treba spriječiti eksponencijalni rast broja novozaraženih", rekao je Beroš, izbjegavši precizno odgovoriti na pitanje u kojem je scenariju moguć lockdown.

Na pitanje o problemima s naručivanjem u bolnicama, Beroš je priznao da postoji nedovoljan broj slobodnih termina u bolnicama za naručivanje putem liječnika primarne zdravstvene zaštite, a razlog je, kaže, to što nije od ranije određen i fiksno utvrđen koliko slobodnih kapaciteta može biti ponuđeno svim drugim korisnicima javnozdravstvenog sustava. "Radimo na tome i to će vjerujem dodatno unaprijediti sustav listi čekanja i smanjiti ih", rekao je Beroš.

U Hrvatskoj je zabilježen najgori dan od početka epidemije i ogroman porast broja novooboljelih. Potvrđena su čak 542 nova slučaja zaraze, a jedna je osoba preminula.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. U samoizolaciji je 10.908 osoba.

I Zagreb danas bilježi rekordne brojke, a za 16:30 najavljen je sastanak Nacionalnog stožera sa zagrebačkim stožerom civilne zaštite.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene