U Hrvatskoj će na skupu o cjepivima i lijekovima danas govoriti i znanstvenik Ivan Đikić. Za Novu TV znanstvenik svjetskog glasa poručio je da se koronavirus, unatoč blažoj kliničkoj slici, nije promijenio ili oslabio. Unatoč tome - ne treba paničariti, već se odgovorno ponašati. Krizitirao je i neke odluke nacionalnog stožera.

Galerija Ivan Đikić - 2 Ivan Đikić i Martina Bolšec Oblak +0 Ivan Đikić - 1

Kako vam se čini situacija, pridržavaju li se Hrvati mjera?

Vezani članci Alemka Markotić Markotić za Dnevnik Nove TV o prijetnji novog virusa: "Prenosi se seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom" Slika nije dostupna Rafal Ivana Đikića po premijeru: "Dobro razmislite jesu li baš ovih pet vrhunskih stručnjaka, koji rade volonterski i sa srcem za ovu zemlju, oni koje trebate smijeniti"

Pa ne baš. Vidjeli smo jučer na aerodromu, vidim po gradu - malo održavanja distance, relativno malo ljudi koristi maske.

S kojim je mjerama Hrvatska prerano popustila?

Otvorili smo granice prebrzo, preagresivno smo se promovirali kao turistička destinacija za sve, otvorili smo noćne klubove kao znak da je sve normalno. Dogodili su nam se izbori, u izborima svatko traži svoj interes. Stožer se nije dovoljno fokusirao na opasnosti koje su bile oko nas.

Vidimo sada u Hrvatskoj imaju blage simptome, nema toliko pacijenata u bolnicama. Što nam to zapravo govori o virusu?

Prvo - asimptomatski se brzo širi, a druga opasnost je da ne pokazuje tropizam, ne napada samo jedan organ, na primjer pluća i respiratorni trakt kao što imamo kod gripe. Kod koronavirusa primarni izvor, šišmiši - kod njih je virus većinom u probavnom traktu i širi se preko usta i stolice. Osim što napada probavni trakt, napada jetru, bubrege, koštanu srž, živčane stanice, jedan od simptoma je gubitak njuha.

Pogotovo malo znamo o kronicitetu, što će se dogoditi kod djece, kod asimptomatskih bolesnika, za šest mjeseci, za godinu dana. Kako će imunološki sustav reagirati kad nam gripa dođe na jesen. Ali sve što govorimo ne treba se prezentirati u medijima kao panika i ogromna opasnost nego moramo reći - opasnost je ispred nas. Imamo sve mjere da možemo tu opasnost predvidjeti, savladati i svojim ponašanjem pobijediti virus zasigurno.

Sigurni ste da će do cjepiva uopće doći?

Ništa nije sigurno, ali imate 125 cjepiva koja su napravljena. 21 je u kliničkim ispitivanjima, tri u trećoj fazi, to su ogromni uspjesi u znanosti. Očekivanja su da ćemo i u trećem i u šestom mjesecu sljedeće godine imati regularna odobrena cjepiva koja će biti sigurna i djelotvorna. Uvijek je rizik hoće li to cjepivo imati dugotrajni efekt.

Neki čak smatraju - možda ga je bolje preboljeti sad nego na jesen ili zimu?

Takvo igranje s tim da je bolje preboljeti, to je švedski model, stvaranje kolektivnog imuniteta. Pogledajte živi eksperiment na Floridi, gdje smo se s tim igrali. 'Nije virus opasan, ajmo svi na plaže.' Danas vam je u Floridi nevjerojatna opasnost, zatvaraju se plaže, zatvaraju barovi i to je posljedica toga.

Što se tiče lokalne situacije ovdje, te izjave da je virus oslabio u Hrvatskoj su bile znanstveno neutemeljene. Zašto su simptomi blaži? Radi toga jer je titar virus oko nas. Kad mi razgovaramo na metar i pol razdaljine u zatvorenom prostoru je viši, u otvorenom niži. Kad imate dvadeset virusa koji uđu u vas, naš imunološki sustav, sluznica to može blokirati. Kada imate 20.000, simptomi su brži, značajniji i to je jedina razlika.

Testiramo li premalo?

U Hrvatskoj je najbolji pokazatelj da smo testirali malo - serološki testovi pokazuju 80.000 zaraženih, genetski testovi pokazuju manje od 3000. To je nesrazmjer od 20 puta i više.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju