Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"možemo biti mirni"

Stigli rezultati testiranja: Muškarac iz dubrovačke bolnice nema koronavirus

Stjepan Đuričić, infektolog u dubrovačkoj bolnici
Stjepan Đuričić, infektolog u dubrovačkoj bolnici DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stjepan Đuričić, infektolog u dubrovačkoj bolnici Stjepan Đuričić, infektolog u dubrovačkoj bolnici Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac Galerija 1/2 >>
Stjepan Đuričić, infektolog iz dubrovačke bolnice, rekao je ranije tijekom dana da se muškarac osjeća dobro i da više nema temperaturu. Doznajemo da su rezultati njegova testa na koronavirus negativni.

Dubrovačkoj bolnici stigao je rezultat testiranja na koronavirus za pacijenta koji se danas osjeća bolje. Doznajemo da je rezultat negativan. Novih pacijenata za koje bi posumnjali na zarazu tim opasnim virusom u toj bolnici nema, kazao je infektolog Stjepan Đuričić.

Pročitajte i ovo Koronavirus u svijetu - Sve više slučajeva - 2 reagirala liječnička komora ''Bolesnici od covida dobar izvor zarade za liječnike'': Zbog te izjave podignuta prijava protiv infektologa Slika nije dostupna Dovezli opremu za Pelješki most Kineski brod u Pločama pregledala sanitarna inspekcija i policija: Članovi posade su zdravi i mogu početi s poslom

"Novih slučajeva nema, pacijent je stabilno, jutros nije imao više temperaturu povišenu tjelesnu, ne zahtjeva mjere intenzivnog liječenja, i dalje je pod našom skrbi i našom terapijom", dodao je.

Dubrovački infektolog tvrdi i da nema bojazni od zaraze nakon što pristane kineski brod koji doprema materijale za izgradnju Pelješkog mosta. 

"Prije nekoliko tjedana spomenuo se taj brod. Imao sam tada informaciju naših infektologa da će taj brod putovati mjesec dana. Kod ljudi koji bi eventualno razvili simptome bolesti već bi prošao inkubacijski period, bili bi već zbrinuti u nekoj luci, ne bi bolesni putovali do nas. Što se toga tiče, trebali bismo biti mirni", zaključuje Đuričić.

U Klinici za infektivne bolesti nema novih uzoraka

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrabac javila se ispred Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu. Kako je doznala - nema novih uzoraka na testiranju. Cijela procedura oko dubrovačkog pacijenta malo se otegnula zbog nevremena koje je poharalo Hrvatsku. Njegov uzorak je nešto dulje putovao do Zagreba.

Procedura je takva da u Klinici Fran Mihaljević, i kada doznaju rezultate testa, ne mogu ih priopćiti javnosti. O rezultatima je prvo obaviještena ustanova u kojoj pacijent leži. Tek tada liječnici rezultate priopćavaju pacijentu i njegovoj obitelji, a tek onda na redu je javnost.

Svi do sada testirani uzorci u Hrvatskoj bili su negativni. Testirani su u Hrvatskoj jer nije bilo potrebe za slanjem uzoraka u inozemstvo. Iz klinike poručuju da, tek kada se skupi određeni broj, ne samo negativnih nego i pozitivnih uzoraka, tek tada će se oni slati u inozemstvo ne bi li oni pomogli jednoj široj slici i boljem razumijevanju ovog virusa o kojem se za sada još uvijek ne zna puno.

47 osoba je u ovom trenutku u Hrvatskoj pod zdravstvenim nadzorom, to znači da moraju pratiti svoje stanje i redovito kontaktirati dežurnog epidemiologa. To su osobe koje nemaju nikakve simptome, ali koje su u zadnjih 14 dana prije dolaska u RH boravili na području zahvaćenim epidemijom, odnosno u kontinentalnoj Kini. Među njima su primjerice i dvije ženske osobe iz Kine koje su u ponedjeljak izdvojene iz autobusa na Bregani.

Kada je o hrvatskim državljanima riječ, deset ih je trenutno u izolaciji u inozemstvu - četiri u Francuskoj i šest na kruzeru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene