Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo žarište

Bračanima zabranjeno napuštati prebivalište. Krenulo masovno testiranje, otok na korak do potpune karantene

Masovno testiranje u Nerežišćima na Braču
Masovno testiranje u Nerežišćima na Braču Foto: DNEVNIK.hr
Otok Brač od jučer je postao novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj. Nacionalni stožer zabranio je napuštanje mjesta prebivališta i boravišta za sve građane.

Nacionalni stožer zabranio je građanima na Braču napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta. Ta mjera proglašena je u trajanju od 14 dana. 

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

"To je mali korak do karantene", kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Na otoku su naime otkrivena 22 slučaja zaraze, a riječ je o kontaktima starijeg muškarca koji je došao s liječenja iz KBC-a Split. Zbog toga se na otoku provodi masovno uzimanje briseva. Stanovnici Nerežišća i drugih mjesta na otoku čekaju u redovima, a tijekom dana testiranju će pristupiti stotinjak kontakata zaraženih.

Šef bračkog stožera: "Radi se o velikom broju kontakata"

Kakva je situacija na otoku ujutro smo provjerili s Nikolom Martinićem Draganom, šefom bračkog stožera.

"Nemamo novih informacija o broju zaraženih, još se nisu provela nova testiranja, tako smo i dalje na 22 zaraženih. Broj brisova kojih ćemo uzeti bit će znatno veći nego u uobičajenoj proceduri jer je riječ o jakom velikom broju kontakata. Probat ćemo sve to testirati da što prije situaciju stavimo pod kontrolu. Mobilne covid ambulante uzimat će briseve na otoku, većinom u Nerežišćima i Supetru. Naš epidemiolog dr. Šerić dobit će pojačanje epidemiologa u Splitu da što brže izoliramo sve kontatke", rekao je Martinić Dragan.

Šef lokalnog stožera očekivao je kako će Nacionalni stožer donijeti odluku o tome da se Brač vrati na strože mjere te bi ona na snagu mogla stupiti već sutra.

"Strože bismo kontrolirali ulazak i izlazak s otoka kao i međuopćinski promet na otoku", kaže Martinić.

Na pitanje je li potvrđeno tko je nulti pacijent, odgovara kako je to vrlo teško utvrditi.

"Važnije je otkriti imaju li svi zaraženi neku poveznicu, a u ovom valu ona seže do jednog starijeg gospodina koji je došao s liječenja iz KBC- Split i koji je pozitivan. U međuvremenu je bio smješten u starački dom po svim pravilima struke tako da tu ne očekujemo probleme. On je jučer prebačen u KBC Split", otkriva Martinić.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je jučer zatražila raspuštanje županijskog stožera, rekla je kako njen zahtjev očito nije bio uzaludan ako je Nacionalni stožer odlučio poslati dodatnu pomoć na Brač. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene