Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispekcija dala svoje mišljenje

Beroš o slučaju smrti Matijanića: "Pronađene su određene nepravilnosti i upućene nadležnim institucijama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak kako je inspekcija Ministarstvo zdravstva dala svoje mišljenje o okolnostima smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro u kolovozu od komplikacija uzrokovanih COVID-19, te da su druge institucije te koje trebaju završiti istragu.

"Iznimno mi je žao što se dogodio takav slučaj, naravno da mi na osnovu ovog moramo i nešto naučiti, ali su druge institucije te koje će završiti ovu istragu", rekao je Beroš u Vodicama, gdje se sudjelovao na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Još uvijek se čekaju rezultati izvida Općinskog državnog odvjetništva zbog sumnje na nesavjesno liječenje a zbog tog je slučaja Hrvatsko novinarsko društvo (HND) premijeru Andreju Plenkoviću predalo zahtjev za smjenom ministra Beroša i provođenjem nezavisne istrage.

Beroš je ponovio da je Ministarstvo zdravstva u okviru svojih nadležnosti uputilo zdravstvenu inspekciju da ispita okolnosti smrti novinara, a ona je bila proširena s predstavnicima struke koji su bili uključeni u zbrinjavanje Matijanića, te je to tijelo dalo svoje mišljenje.

"Određene nepravilnosti nađene"

"Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje", rekao je Beroš novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smrt novinara Matijanića Ministarstvo zdravstva oštro prema HND-u: "Ne prihvaćamo iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica"

Dodao je kako su pronašli određene propuste u pružanju zdravstvene zaštite, ali ne bitne, upravo zato što je liječnica primarne obiteljske medicine u nekoliko navrata rekla pacijentu da ode u bolnicu te mu je izdala i uputnicu nakon što je prvi put pregledan u bolnici i otpušten.

Prema tome, dodao je, pacijent je imao i priliku i uputu koju mu je zdravstveni sustav dao.

Upitan kada će prijedlozi zakona koji se odnose na zdravstvenu reformu ići u javno savjetovanje, s obzirom na to da dio reforme kreće od 2023., Beroš je odgovorio kako se desetljećima priča o reformama koje se ne provode, a njemu je cilj ne samo pričati, nego i provesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija STRUČNI LJUDI I LOPOVSKI SUSTAV Ranko Ostojić o svom iskustvu iz splitske bolnice: ''Ne čudim se što je Matijanić umro''

"Od prvog dana mandata transparentno govorim o potrebi reforme. Prema tome, doista će iznimno brzo. Irelevantno je da li je riječ od dva, tri ili četiri tjedna", rekao je Beroš.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene