Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt novinara Matijanića

Ministarstvo zdravstva oštro prema HND-u: "Ne prihvaćamo iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravstva reagiralo je na nezadovoljstvo Hrvatskog novinarskog društva nakon što je Ministarstvo zaključilo kako nije bilo većih propusta u pružanju pomoći preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću.

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo na priopćenje Ministarstva zdravstva kako nije bilo većih propusta u pružanju pomoći preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću, oglasilo se ponovno Ministarstvo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo zdravstva poštuje i uvažava pravo osoba i institucija na drugačije viđenje istog događaja i na kritiku stručnog mišljenja vezano za tijek bolesti i smrt Vladimira Matijanića, ali ne prihvaća iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica u tom slučaju, što je izneseno na medijskoj konferenciji Hrvatskog novinarskog društva u petak, a posebno najoštrije odbacuje stavljanja cijelog slučaja i postupanja djelatnika zdravstvenog sustava u kontekst političkih igara pojedinih stranačkih opcija, koje možemo čuti proteklih dana.

Ministarstvo zdravstva na konferenciji za medije, koja je organizirana 24. kolovoza 2022. godine, predstavilo je cjelovito izvješće Zdravstvene inspekcije i stručnog povjerenstva o smrti Vladimira Matijanića, a medijima osiguralo izravan razgovor sa svim članovima stručnog povjerenstva, te čelnicima svih zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u taj slučaj.

Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu je, kao što i sam naziv sugerira, neovisno tijelo koji obavlja nadzor u slučajevima kada okolnosti zahtijevaju dodatne izvide i prikupljanje informacija radi rasvjetljavanja pojedinih događaja u zdravstvenom sustavu. Tako je i u slučaju smrti Vladimira Matijanića u Splitu Ministarstvo zdravstva zatražilo provođenje inspekcijskog nadzora u zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u taj slučaj.

Rezultati obavljenog inspekcijskog nadzora i ocjena stručnog povjerenstva, kojeg je sačinjavalo šest liječnika različitih specijalnosti, predstavljeni su medijima i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, gdje je svim novinarima omogućena izravna komunikacija sa svim članovima stručnog povjerenstva, te s čelnicima svih zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u kontakt, liječenje i zdravstveno zbrinjavanje pokojnog Vladimira Matijanića.

Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora sve do završetka i javnog predstavljanja izvješća Zdravstene inspekcije i mišljenja stručnog povjerenstva, Ministarstvo zdravstva bilo je izloženo stalnim upitima i pritiscima pojedinih novinara i medija da se javno obznane imena članova inspekcijskog tima i stručnog povjerenstva.

Radi osiguranja optimalnih uvjeta za provedbu nadzora i stručnog mišljenja, te zaštite od bilo čijih utjecaja kako na članove zdravstvene inspekcije, tako i članove stručnog povjerenstva, što prepoznaje i sam Zakon o pravu na pristup informacijama, Ministarstvo zdravstva je po završetku navedenih poslova omogućilo medijima i javnosti da u izravnom kontaktu s njima rasprave svako od pitanja za koje su smatrali da je od javnog interesa.

Pročitajte i ovo Boris Dežulović na komemoraciji Vladimira Matijanića "novinar do zadnjeg daha" FOTO/VIDEO Bolan oproštaj od Vladimira Matijanića: "Nikada, ali nikada nećemo prestati dok netko ne plati za ovo. Varate se ako mislite da ćete to zataškati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODSJETILA NA USTAV RH Pučka pravobraniteljica: ''Situacija u kojoj je bio Matijanić primjer je više kritičnih točaka''

Ministarstvo zdravstva, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima, zatražilo je provođenje zdravstveno-inspekcijskog nadzora, ali nema utjecaja na njegov tijek, stručne ocjene liječnika specijalista te daljnja postupanja nadležnih tijela, u ovom slučaju Hrvatske liječničke komore, u okviru Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor komore i Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju, te Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Ujedno je Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu predmetnu dokumentaciju uputio Hrvatskoj komori medicinskih sestara radi donošenja mišljenja glede postupanja medicinskih sestara i tehničara u samom slučaju.

Ministarstvo zdravstva poštuje i uvažava pravo osoba i institucija na drugačije viđenje istog događaja i na kritiku stručnog mišljenja iznesenog u konkretnom slučaju, ali ne prihvaća iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica vezanih za tijek bolesti i smrti pokojnog Vladimira Matijanića, a posebno stavljanja cijelog slučaja i postupanja djelatnika zdravstvenog sustava u kontekst političkih igara zagovornika pojedinih stranačkih opcija.

Ministarstvo zdravstva obavilo je svoj posao iz zakonom propisanih nadležnosti obavilo na valjan način u primjerenom roku, omogućilo je cjelokupnoj javnosti uvid u bitne činjenice vezane uz slučaj smrti Vladimira Matijanića, te je nalaze i mišljenja stručnog povjerenstva predstavilo na primjeren način", zaključeno je u priopćenju.

Traže smjenu ministra Beroša

"Vladimir Matijanić je po drugi put u vrlo kratkom vremenu ubijen od države, od ovog sustava", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko komentirajući nalaz stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva.

HND stoga traži smjenu ministra Vilija Beroša. "Ne ostavku, smjenu! Od danas za svaki dan na funkciji koju obnaša smatramo odgovornim i premijera Andreja Plenkovića i cijelu Vladu", naglasio je Zovko.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene