Još je jedan dan kampanje iza političkih stranaka, pa su ga neki iskoristili za druženje s građanima, predstavljanje programa ili za stranački skup. Svi redom naglašavaju važnost povlačenja europskog novca, a mi smo ih pitali - jesu li za to da Hrvatska uvede euro i kada.

Galerija


Na koprivničku tržnicu svratio je SDP-ov Tonino Picula. Spojio je ugodno s korisnim pa uz promociju stranke, ponešto i kupio. A da umjesto kuna jednog dana koristimo eure, kaže, prema pristupnom ugovoru nam je obveza.

Vezani članci Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Pixell) "Plenković uvodi euro da postane predsjednik Europske komisije" Mislav Bago i Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) Guverner Vujčić ekskluzivno za Novu TV: "Građani mogu očekivati još niže kamatne stope na kredite, ali..."

''Ali naglasak je pripremiti se. Ovoga trenutka mnoge statistike su na strani Hrvatske, odnosno uvođenja eura, ali ne još do kraja'', kaže Picula.

Na koprivničkom sajmištu samo nekoliko stotina metara dalje - HDZ. Na Danima travnjaka probali su specijalitete i neke kupili, a i oni su za uvođenje eura. Sunčana Glavak, kaže, nema razloga za sumnju: ''Neće nešto strašno dogoditi, neće biti poskupljenja o čemu se prvo govori kada spomenemo euro, pa uostalom pogledajte i ostale članice Europske unije.''

U eurozoni je 19 članica od njih 28. Euro još nisu uvele Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Švedska, a izuzete su Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Most misli da je ta odluka na građanima.

''U ovom trenutku ne. I u svakom slučaju ako bi Vlada nasilno kako je do sada imala tendencije provođenje nekih svojih politika, ako bi silila taj projekt, mi bi zazivali referendum'', rekao je Ivan Prskalo, kandidat s liste Mosta.

A prema istraživanju HNB-u 40% građana je protiv uvođenja eura, 52% je za, ali većina tek za 5 godina, dok 8% ne zna.

Najviše se boje poskupljenja, dok im gubitak valute i nije toliko bitan. Pametno je za uvođenje eura, iako ima izazova.

''Jedan od načina je da trgovci istaknu cijene u eurima i kunama dovoljno unaprijed da se građani prilagode i da stvorimo kompeticiju između trgovaca da se ne dogodi povećanje cijena'', rekao je Ivica Puljak, nositelj liste Pametno i Unija Kvarnera.

HNS kaže - za uvođenje eura nismo ispunili ni sve uvjete. ''Pitanje je možemo li mi smanjiti javnu potrošnju, smanjiti javni dug, deficit, možemo li učiniti neke stvari da bi bili spremni za uvođenje eura, prema tome odgovor je generalno da, ali u ovom trenutku još ne'', kaže Matija Posavec, nositelj liste HNS-a.

Važna je ovo tema kampanje jer ove godine pišemo pismo namjere za uvođenje eura. No teško je reći kada će se to i dogoditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr