Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene u obje valute

Hrvatska se priprema uvesti euro i kunu poslati u povijest: ''62 posto građana strahuje od poskupljenja''

Hrvatska se sprema za euro (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hrvatska se sprema za euro (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Euro, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Euro, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska se sprema za euro (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Dok Vlada i HNB nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura uvjeravaju kako će usvajanje značiti povećanje životnog standarda, građani strahuju od povećanja cijena.

Za uvođenje eura je 40 posto građana, pokazalo je istraživanje HNB-a. Protiv je 56 posto, dok je
četiri posto neodlučno.

Pročitajte i ovo Ostatak kuna kod ljudi - 4 Važno je znati Građani se teško rastaju od kuna, ali od 1. siječnja na snagu stupaju nova pravila Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta

I dok 62 posto građana strahuje od poskupljenja, u Vladi uvjeravaju - bit će neznatno – 0,23 posto.

"Da budem sasvim plastičan u razumijevanju ovoga, to znači da bi nam se prosječna cijena jedne kave povećala za oko dvije lipe. Stoga ne stoje slogani da ćemo dobiti europske cijene, a sačuvati Hrvatske plaće", objasnio je premijer Andrej Plenković.

"Naravno da i država ima određene mehanizme na koje može utjecati, neutralizirati ili smanjiti takve rizike'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao da je će tražiti da se cijene izražavaju i u kunama i u eurima i prije ulaska u eurozonu i nakon ulaska u eurozonu, kako bi se potrošači zaštitili od zaokruživanja cijena na više.

Od gotovo 125 milijardi kuna kredita u Hrvatskoj - gotovo polovica je u eurima. ''Jedna od glavnih prednosti uvođenja eura upravo to da će djelovati na pad kamatnih stopa", rekao je Vujčić.

Bez obzira na uvjeravanja - MOST smatra - Hrvatska nije spremna za euro. "Oni srljaju, trče pred rudo i lome preko koljena. Iz tog razloga će se suočiti s referendumom o euru", smatra Božo Petrov, predsjednik Mosta.

"Načelno jesmo za taj projekt, ali u ovom trenutku kad Hrvatska zaista bude sigurna da njena ekonomija nije tako ranjiva kao što je u ovom trenutku", kaže Branko Bačić iz SDP-a, bivši potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

"Nije tu tema sad mi smo odlučili imamo euro mi ćemo zamijeniti kune nije to to, država mora biti spremna i u svakome trenu pokazati svoju odgovornost", istaknula je Anka Mrak Taritaš iz Glasa.

Europska komisija hvali napredak. Većina kriterija za euro je ispunjena. No, treba smanjiti javni dug. Izvoznicima uvođenje eura ide na ruku. A ostalima?

"Ako se odlučimo za uvođenje eura da imamo barem četiri godine vremena da podignemo gospodarstvo da bude na srednjoj razini EU-a da nismo pri dnu da dignemo produktivnost", rekla je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

"Euro da ali ne sada", kaže sindikalist Vilim Ribić. Ove godine Hrvatska će poslati pismo namjere kako želi uvesti euro. No kada će to biti - nitko ne želi nagađati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene