Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeste li se ikada zapitali što predstavljaju bijeli tragovi na nebu koji ostaju iza aviona?


Kovanica chemtrails izaziva brojne kontroverze. Ponajprije zbog toga što je povezuju s teorijama zavjere, čija glavna mana jest da su teško dokazive. Aludiraju na mogućnost da svjetske Vlade, rade nešto o čemu građani nemaju pojma. Zastrašujućua pretpostavka, no nimalo nemoguća.

Vezani članci Ispovjesti žrtava silovanja u Provjerenom - 6 Potresne ispovijesti žrtava: Slovi kao markantan i simpatičan, a siluje maloljetnice - ''Imaš super usta, baš za pušenje'' Franjo Varga EKSKLUZIVNO Franjo Varga prvi put progovorio o korupciji i aferi SMS, ali otkrio i detalje o svastici na Poljudu: ''Mamić mi je za to dao 700 tisuća kuna''

Je li to slučaj i s tragovima aviona?!

'Chemtrails je izraz koji je skovan od engleskog izraza contrails, što znači te bijele pruge, tragovi koje ostavlja avion na nebu i chemicals izraza za kemikalije' – kaže Josip Milošević, sudski vještak za zrakoplovstvo.

I dok će se mnogi pitati što je tu sporno, sumnjičavih je sve više. Toliko da je 2010., aktulana ministrica Zaštite okoliša, Mirela Holy, tada saborska zastupnica, javno postavila pitanje u Saboru o čemu se radi.

Objašnjenje je bilo nimalo mistično – ukratko tragovi aviona.
No, kad 'guglate' izraz chemtrail s interneta će vas zasuti gomila informacija.

Surfanje o bijelim tragovima ekipu Provjerenog je odvelo do imena Rosalind Peterson. Ona je godinama radila u američkom Ministarstvu poljoprivrede, a zadatak joj je bio kontrola gubitaka poljoprivrednih usjeva uslijed vremenskih nepogoda.

Još 2002. uočila je promjene na kalifornijskom nebu. Tada je počela njezina istraga o avionskim tragovima koja i dalje traje. Ono što je otkrila temelji se isključivo na javno dostupnim dokumentima NASA-e, američke vlade, vojske i mornarice, tvrdi.

'Definitivno manipuliraju vremenom'

'Američke zračne snage svake godine ispuštaju 500 tona čestica presvučenih aluminijem. Što se tiče onog što rade avioni, kao i 'umjetno stvoreni oblaci', prema NASA-inim dokumentima, oni definitivno manipuliraju vremenom' – kaže Rosalind.

Utjecanje na klimu, tzv. geoinženjering pravda se potrebom spriječavanja globalnog zagrijavanja. Da se to može i radi javnost se mogla uvjeriti u nekoliko navrata. Poznat je slučaj kako su uoči Olimpijade u Kini 2008., Kinezi obećali lijepo vrijeme, a još veće kontroverze izazvala je činjenica da su nakon černobilske katastrofe još 1986. Rusi preusmjeravali radioaktivne oblake.

Ono što je rezultiralo teorijama zavjere, upravo je činjenica da su ovakvi projekti pojedinih vlada obavijeni velom tajne. Upravo iz tog razloga Rosalind Peterson ne koristi se izrazom chemtrail. Ona ne vjeruje u nikave zavjere, kaže, jednostavno donosi zaključke na osnovu dostupnih inofrmacija.

Prema američkom novinaru Michaelu J.Murphyju situacija nije ni približno bezazlena.

Teorije o zaprašivanju kemikalijama navele su ga da snimi dokumentarac. Počeo je prateći sumit američkih znanstvenika na temu geoinženjeringa, koji nisu imali odgovor na pitanje o posljedicama takvih istraživanja.

Mnogi Murphyjevi sugovornici tvrde zagađenje tla, zraka i vode koje su dokazali rezultat je zaprašivanja avionima. Naš sudski vještak tvrdi da to nije moguće.

'Nuspojava eksperimentiranja vremenom'

'Ako vi zasijavate atmosferu s nekim kemikalijalama, ta kemikalija mora imati super sposobnosti. Zašto? Zato jer je na toj visini velika radijacija, znači veliko je zračenje, temperatura je jako niska, znači ta kemikalija mora proći od -56 do na zemlji plus 30 stupnjeva. Mora biti otporna na to.' rekao nam je Milošević.

Prema Rosalind Peterson, tlo i nije cilj. Niti nas itko namjerno truje. Radi se o nuspojavi eksperimentiranja s vremenom. Spomenuti tragovi putničkih aviona, koji su uslijed spekulacija o trovanju zaradili 'nadimak' chemtrailovi, utječu na formiranje umjetnih oblaka, a vojni eksperimentalni programi situaciju dodatno pogoršavaju.

Do istog zaključka došao je i Murphy tijekom snimanja dokumentarca, no za razliku od njega Rosalind ne vjeruje da se gomilanja teških metala na zemlji mogu vjerodostojno povezati s avionima. Cijelu priču o ovom sve popularnijem fenomenu pogledajte u prilogu.