Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvornici T7 Vis iz Duge Rese prije gotovo pola godine oduzeta dozvola za suspaljivanje opasnog otpada.


Za višemjesečno praćenje dugoreških problema s tvornicom T7 Vis u ekipu Provjerenog prije nekoliko tjedana stigla je i nagrada Hrvatskog novinarskog društva za televizijsko novinarstvo, no čini se, da priči još nije kraj. Krenuvši tragom dojava novinarska ekipa otkrila je novi razvoj događaja.

Vezani članci Provjereno: Slučaj silovanja pasa - 2 Hoće li i kada osuđeni silovatelj pasa iza rešetaka? Detalji monstruoznog slučaja: "Gnjusno, izaziva povraćanje'' Neočišćena troska zagorčava život stanovnicima Dugog Rata - 5 Provjereno istražuje crnu točku Jadrana: Mještani kažu da nema obitelji bez oboljelih od raka, svi strahuju zbog neočišćene troske

Naime, građani su primjetili čest dolazak cisterne ovlaštene za sakupljanje rabljenih ulja u krug bivše tvornice Pamučne industrije, danas u vlasništvu T7 Vis, te upozoravaju na neprestane aktvinosti tvorničkih dimnjaka.

'Proteklih mjeseci ništa se nije promjenilo, tek je pauza među danima kada se osjeti dim i peckaju oči nešto veća nego prije, no i dalje se nešto događa' - rekli su ekipi Provjerenog učenici srednje škole koja je smještena tik uz tvornicu T7 Vis.

I dok građani još uvijek strahuju što se zaista događa iza tvorničke ograde, članica uprave T7 Visa, Jamisna Prokop Tomić odgovara kako su sve optužbe na račun trovanja zlonamjerne, a cisterna koja posjećuje tvornicu jednostavno dovozi gorivo, tj. lož ulje.

Iz Ministarstva zaštite okoliša kažu kako inspekcije učestalo prate rad tvorničkih pogona i u dosadašnjih 6 nadzora nisu utvrdili nikakve nepravilnosti, te se u cisternama zaista dovozi tek lož ulje. Ono što zabrinjava predstavnike građanske inicijative GIDRA iz Duge Rese jest činjenica da se sadržaj sporne cisterne jednostavno ne provjerava, te se poslovnom subjektu koji je do sada nekoliko puta uhvaćen u prijestupu ne može vjerovati bez konketne kontrole. Ipak, kontrola sadržaja cisterne nije obuhvaćena inspekcijskim nadzorom, kao što niti na tvorničkim dimnjacima ne postoji stalno praćenje emisija ispuštanih tvari.

'Dok god takva praksa ne postane ustaljena, mi u Dugoj Resi ne osjećamo se sigurnima', ustvrdila je Blaženka Petrak u ime građanske inicijative.

Više o cijeloj priči pogledajte u prilogu Provjerenog.