Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepucavanje

Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?"

Aktualno Galerija Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 2 Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 3 Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon što su znanstvenici i profesori napustili prostor ispred Ministarstva znanosti, kamo su došli pokazati nezadovoljstvo koeficijentima, pred novinare su izišli ministar i njegov savjetnik. Na tvrdnje sindikalista da nisu pozvani na razgovor, ministar odgovara: "Čak ću poslati dolje da ih netko dočeka".

Koeficijenti su i dalje vruća tema. Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja opet negodovanje, ali ovaj put znanstvenika i profesora na čelu s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja. Ljuti ih, kažu, poniženje.

"Kako drukčije objasniti situaciju da je početnik u sustavu znanosti i visokog obrazovanja manje vrednovan nego početnik u svim drugim sustavima, od zdravstva, pravosuđa, kulture, socijalne skrbi", pita se Ivana Bašić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Radnik - 3 uvoz radne snage Nova pravila za strane radnike i poslodavce: "To će rasteretiti sustav izdavanja dozvola"

Puno je nepoznanica, treba se razgovarati, kažu u sindikatu. I dodaju da su sve crno na bijelo poslali u ministarstvo. 14 zahtjeva.

"Ako naše ministarstvo u idućih dan ili dva ne iziđe s ozbiljnom promjenom stava i s ozbiljnim iskoracima po pitanju koeficijenata u našem sustavu, mi ćemo morati reagirati agresivno i puno agresivnije od ovoga što radimo sada", rekao je Marija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

"Ipak čekam da netko zapravo sjedne s nama za stol i da ne fingira samo sastanak radi sastanka, mi želimo rezultate. Mi ne želimo folklorno, dekorativno ovakvo sastančenje", komentirao je Predrag Marković, predsjednik velikog vijeća Nezavisnih sindikata znanosti.

Nakon što su sindikati otišli, sišao je ministrov savjetnik. Vrata su im otvorena i ministar ih čeka, poručio je.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić potvrđeno Dnevniku Nove TV Turudić razgovarao s europskom tužiteljicom: Poznato na čiji su se prijedlog sastali, ali o jednome šute

"Rekli su 'želimo da nas ministar primi', sad se promijenilo u 'želimo da nas ministar pozove', što će biti za pet dana? Želimo da nas ministar unese, možda? Ne razumijem..." izjavio je Božo Pavičin, savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, a onda još jednom pokazao na vrata Ministarstva i dobacio: "Evo, otvaraju se."

Nešto kasnije kraj novinara su prošli čelnici sindikata.

"Nitko nas nije zvao. Ako ja nemam nikakvu poruku ni poziv, ja preko vas sigurno neću ulaziti u Ministarstvo. Ministar zna naš broj, zna naše e-mailove, kontakte... tako da se pokvarenih telefona igrati neću", komentirao je Kroflin.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Druži se s kriminalcima" Vlada o Milanovićevim izjavama: "Novi pisani uradak patološkog lažljivca demonstrira obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera"

A onda je pred novinare stao i ministar pa komentirao da je bezveze što sindikati nisu došli.

"Inače se do ministra dođe gore preko porte i lifta, ali rekao sam sada državnom tajniku da nazovu čelnike sindikata i da ih pozovu ako hoće doći. Čak ću poslati dolje da ih netko dočeka", rekao je ministar Radovan Fuchs i dodao da plaće svih zaposlenika s koeficijentima koji su korigirani rastu u rasponu od 19 do 37 %.

U međuvremenu, peticiju o koeficijentima potpisalo je više od 30.000 ljudi.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene