Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uvoz radne snage

Nova pravila za strane radnike i poslodavce: "To će rasteretiti sustav izdavanja dozvola"

Aktualno Galerija Radnik - 4 Radnik - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Radnik - 3 Radnik - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Radnik - 1 Radnik - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Radnik - 2 Galerija 1/4 >>
Broj stranih radnika u Hrvatskoj svake godine poveća se za 40 do 50 posto. Nekad su to bili državljani Bosne i Hercegovine te Srbije, danas prednjače radnici iz Nepala, Indije i Bangladeša. Izmjenom Zakona o strancima, država ih želi zaštititi, ali i na tržištu napraviti reda.

Giuseppe De Santis je iz Italije, a Mark Julius Petalino s Filipina. Jedan je barmen, drugi pizza majstor.

"Ovdje sam godinu dana i gotovo tri mjeseca, došao sam ovdje otvoriti ovo mjesto", rekao je pizza majstor Giuseppe, dok je barmen Mark dodao: "Mislim da je ovdje u Hrvatskoj drukčije, daju mi sve što mi je potrebno i sve što mi treba za posao".

Osigurani su im stanovi, po isteku ugovora poslodavac im plaća povratak kući.

"Trenutno imamo oko 25 stranaca, iskustva su jako dobra, oni su se prilagodili ovdje, naučili su naše jezike čak neki od njih, a neki su otišli korak naprijed pa su doveli svoju rodbinu ovdje i zaposlili su svoje žene", komentirao je voditelj hrane i pića u hotelu Osijek Borko Bastalić.

Giuseppea je bilo lakše zaposliti jer je s područja Europske unije.

"Za Filipince proces je malo duži, to je išlo na kapaljku", dodao je Bastalić.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Secirala komunikaciju Komunikacijska stručnjakinja o prepucavanju predsjednika i premijera: "Takva komunikacija stvara percepciju nestabilnosti države"

Izmjenom Zakona država to želi pojednostaviti i ubrzati.

"Najvažnija je izmjena da poslodavcima omogućavamo da dobiju dozvolu za strane radnike na dulje vrijeme. To je produženo na tri godine", objasnio je državni tajnik MUP-a Žarko Katić.

Produžava se i sezonski rad, sa šest na devet mjeseci, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

"To je ono što je nama bilo jako bitno i to je ono što će rasteretiti sustav samog izdavanja dozvola za rad", naglasila je Irena Webber iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Sustav bi dodatno mogle opteretiti zadužnice kojima će poslodavci jamčiti za radnika.

"Postoji velik broj slučajeva u kojima se radnik ne pojavi ili ne dođe, u tom slučaju stvarno nema smisla i nije korektno da se primjeni ta zadužnica", nastavila je Webber.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje direktoru Isplivali novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin: Ljudi umirali u najgorim mukama, a ostali će imati doživotne posljedice

Uvodi se i ograničenje u broju zahtjeva. Država želi zaustaviti uvoz radnika, radi izvoza u drugu zemlju članicu. Traži se i omjer domaćih i stranih radnika.

"Potencijalno je tu problem za agencije koje ustupaju strane radnike, onda vas zakon uvjetuje da morate imati 25 posto hrvatskih radnika, što znači u praksi ako želite zaposliti 1000 stranih radnika, morate imati 250 radnika hrvatskih u agenciji", ispričao je Stjepan Jagodin iz Zajednice agencija za zapošljavanje.

Prošle je godine izdano 172.500 dozvola za radnike iz trećih zemalja. Izmjenom zakona, država želi napraviti reda.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene