Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke Vijeća

"Intelektualno nedonošče koje će svatko tumačiti po svom": Ministri podijeljeni oko ZDS-a, Hasanbegović kritičan

Zlatko Hasanbegović (Foto: Pixell)
Zlatko Hasanbegović (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Zlatko Hasanbegović (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Nezavisni saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović u četvrtak je ocijenio da su preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima nedovršeni materijal i kompilacija mišljenja koja ne obvezuje nikoga, pa ni članove Vijeća te je stava da će se polemike u javnosti još dodatno produbiti.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima utvrdilo je u srijedu preporuke i smjernice kako se odnositi prema simbolima totalitarnih režima prema te je preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav "Za dom spremni", koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje. S druge strane, crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su ti simboli bili dvoznačni.

Pročitajte i ovo Zlatko Hasanbegović Spektakl Hasanbegović u Sabor donio košarkašku loptu i komentirao kontroverzni HDZ-ov prijedlog: "To vam ni ja ne bih napravio" Katharina von Schnurbein i Amela Čilić Katharina von Schnurbein Antisemitizam u porastu: "Teorije zavjere koje vide neke mračne sile, to je prijetnja Židovima, ali i našoj demokraciji"

"To je predvidiv epilog jednogodišnjeg rada tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću. To je vrsta intelektualng nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga. Riječ je o nedovršenu materijalu i kompilaciji mišljenja koja ne obvezuje nikoga, pa ni članove Vijeća. U preambuli jasno piše da ne stoje iza njega ni svi članovi Vijeća i da se svaki član Vijeća ima pravo ograditi od bilo kojeg dijela sadržaja", rekao je Hasanbegović u emisiji N1 "Novi dan".

Ocijenio je i da će se polemike u javnosti dodatno produbiti jer ovdje imamo "potpuno proturječan dokument unutar kojega se dodatno produbljuju podjele i rasprave". No, ističe, u pravnom smislu on neće značiti apsolutno ništa jer je pravno neobvezujući dokument i ne može obvezivati sudove.

Mišljenja je da od upućivanja u Sabor prijedloga kojim bi se mijenjao zakonski okvir, neće biti aposlutno ništa. "Ovaj dokument i način na koji je nastalo Vijeće i na koji su se odabirali članovi Vijeća, sve to je samo personifikacija djelovanja Vlade Andreja Plenkovića, točnije nedjelovanja i izostanka bilo kakvog stava o bilo čemu. Neće se dogoditi apsolutno ništa", uvjeren je Hasanbegović.

Smatra i da je besmisleno opterećivati suce tim dokumentom te da se zbog njega neće mijenjati postupanje policije i sudstva. "Sudovi različito postupaju u tim slučajevima i danas. U pravilu nije riječ o simbolima već o zloporabi simbola. A vi kršiti javni red možete pod bilo kojim obilježjem. Ovaj dokument je neupotrebljiv, intelektualno neupotrebljiv za neku vrstu dublje rasprave o ovim problemima i neće se dogoditi ništa. Besmisleno je opterećivati suce ovim tzv. dokumentom", kazao je.

Na novinarsku opasku da dokument ostavlja mogućnost da se grb HOS-a može koristiti u određenim situacijama, Hasanbegović je kazao da drži potpuno neprimjerenim nazivati to protuustavnim, bez obzira na odluku Ustavnog suda. "Svi simboli su u različitim epohama imali različita značenja i nema razloga sudbenu vlast opterećivati ovakvim besmislenim tumačenjima. Ovo je dokument nesposobnosti, trulog kompromisa", ponovio je.

Drži je da je ovaj dokument posebno uvredljiv za sve žrtve jugoslavenskog komunizma i njihove potomke.

"Preporuke Vijeća svatko će tumačiti kako hoće"

Preporuke su takve kakve jesu, a tumačit će ih svatko kako hoće, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak prije Vladine sjednice upitan za komentar preporuka Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima o sankcioniranju simbola totalitarnih režima.

U preporukama koje je u srijedu donijelo Vijeće navodi se da je pozdrav "Za dom spremni" suprotan Ustavu, ali se može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje.

Prije sjednice Vlade preporuke su komentirali ministri Lovro Kuščević, Nina Obuljen Koržinek i Milan Kujundžić koji smatra da će takve preporuke svatko tumačiti kako hoće.

"Vidjet ćemo, analizirat ćemo... Nemojmo živjeti povijest, hajdemo se okrenuti budućnosti", rekao je Kujundžić.

Upitan može li nešto biti malo protuustavno, a malo ustavno, odgovorio je da ne može. No, nakon primjedbe novinara kako premijer kaže da je to moguće, Kujundžić je odgovorio protupitanjem: Kako novinari definiraju što je ustavno?

Na pitanje kada očekuje zakon koji će regulirati to pitanje nije odgovorio, rekavši samo da Zakon o zdravstvenoj zaštiti ide sljedeći tjedan u e-savjetovanje.

Kuščević: HOS nema veze s ustaškim pokretom

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako mu je "drago da je jasno napravljeno razgraničenje i da je HOS istaknut kao legitimna vojna postrojba iz Domovinskog rata koja nema nikakve veze s ustaškim pokretom".

"To treba razlučiti, ustaški pokret je bio zločinački, a HOS je bio legitimna postrojba koja je oslobađala Hrvatsku", odgovorio je Kuščević.

Na inzistiranje novinara kako je moguće da nešto bude neustavno, a onda se u određenim trenucima dopušta, ponovio je da "HOS nema nikakve veze s ustaškim pokretom, i kao takav nema prepreke da bude i zakonski prepoznat".

O budućim koracima Vlade rekao je kako će Vlada sigurno analizirati preporuke Vijeća i odlučiti kada i na koji je način to najbolje implementirati u hrvatsko zakonodavstvo.

Poručio je da će biti zadovoljan onoga trenutka kada partizani i ustaše konačno prestanu biti politička tema i postanu tema o kojoj će se raspravljati na znanstvenim skupovima, a ne na političkim tribinama.

Nina Obuljen Koržinek, upitana za preporuke Vijeća oko pozdrava "Za dom spremni", rekla je kako misli da tu "ništa nije nakaradno" te istaknula kako su godinu dana ozbiljni stručnjaci na tome radili.

"Vrijeme je da u Hrvatskoj počnemo rješavati probleme", rekla je i najavila da će detaljno sve proučiti jer će se u jednom dijelu to ticati i njezina resora.

Ni ona nije odgovorila na pitanje koji je rok u kojemu bi se trebao donijeti zakon. (Hina)


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene