Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kraja

Zdravstvo grca u problemima: Prijeti i nestašica lijekova!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sindikata bolničkih liječnika, Trpimir Goluža, koji često u javnosti istupa oko stanja u zdravstvu, u petak je dobio upozorenje pred otkaz.

Problemima u zdravstvu ne nazire se kraj. Bolnicama, tvrde u ljekarničkoj komori, uskoro bi mogla zaprijetiti nestašica lijekova. A predsjednik Sindikata bolničkih liječnika, Trpimir Goluža, koji često u javnosti istupa oko stanja u zdravstvu, u petak je dobio upozorenje pred otkaz.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš pad CEZIH-a Ministar Beroš otkrio zašto nije radio sustav za recepte i preglede: "Žao nam je što se ovo događa, ali nije neočekivano" Ilustracija kazneno prijavljena Uhićena liječnica koja je ispisala gomilu recepata i u ime pacijenata podizala lijekove

Doktora Golužu neugodno je iznenadilo pisano upozorenje o mogućnosti otkaza. Uputio mu ga je Zlatko Giljević, sanacijski upravitelj KBC-a Rebro.

'Radi aktivnosti koje su povezane s udrugom, ne zbog njegovog temeljnog posla', rekao je Pavo Kostepeč, potpredsjednik HUBOL-a.

Za sanacijskog upravitelja sporna je izjava doktora Goluže o stanju s pogoršanim listama čekanja. Golužine navode smatra netočnima. Ravnatelj Rebra u petak nije odgovarao na naše pozive. A ni doktor Goluža više ne želi pred kamere. Poslao je pismeni odgovor.

'Postupak sanacijskog upravitelja doživljavam kao pokušaj zastrašivanja. To je samo još jedan u nizu pokušaja onemogućavanja normalnog sindikalnog rada i suspenzije intelektualne slobode i zdravorazumskog rasuđivanja', poručio je Trpimir Goluža.

'Moram naglasiti da će to nas samo motivirati da još više i još snažnije, motiviranije i ustrajnije ustrajemo u našem javnom djelovanju u održanju i unaprijeđenju zdravstvenog sustava i ukoliko se nastave takve aktivnosti, da ćemo do u detalje o svemu obavijestiti hrvatsku javnost', kaže Kostopeč.

Prijeti novi problem

A zdravstvu prijeti novi problem zbog odluke Ministarstva o korekciji cijena lijekova na veliko. Na taj su način smanjeni i prihodi ljekarnama.

'Postoji velika opasnost da ljekarne jednostavno neće moći isporučivati lijekove. A i da je njihova opstojnost upitna', tvrdi Katica Vugrinčić Tomičić iz Hrvatske ljekarničke komore.

Odluku Vlade kritizirao je i oporbeni HDZ, upozoravajući kako nova odredba može biti pogubna i za pacijente.

'Jednostavno će se dogoditi da će bolnice ostati bez skupih lijekova, a pacijentima će biti uskraćena Ustavom zajamčena pravo izbora lijeka, odnosno bit će im uskraćeno obujam i opseg zdravstvene zaštite', smatra Ante ćorušić, predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za zdravstvo

Liječnici upozoravaju da im se sustavno narušava ugled zaslužen radom i brigom za pacijente.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene