Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varljivo bogatstvo

Zdravstveni karton juga Hrvatske: Turistička meka i zlatna koka, a zgrada hitne pomoći se doslovno raspada

Aktualno Galerija Zdravsteni karton bogatog juga - 4 Zdravsteni karton bogatog juga - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zdravsteni karton bogatog juga - 3 Zdravsteni karton bogatog juga - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zdravsteni karton bogatog juga - 2 Zdravsteni karton bogatog juga - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravsteni karton bogatog juga - 1 Galerija 1/4 >>
Na krajnjem jugu iz godine u godinu zdravstvene ustanove imaju sve veći broj pacijenata jer uz domaće brinu i o brojnim turistima, a i sezona je dulja. Županija subvencionira specijalizacije, stanove liječnicima i slično, no kadra i dalje kronično manjka. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

U dubrovačkoj bolnici radi točno toliko ljudi koliko ih i nedostaje.

''380 medicinskih sestara i tehničara. Prema novoj sistematizaciji nedostaje nas 381, 382'', kaže medicinski tehničar iz Opće bolnice Dubrovnik Ivan Večerin.

No, župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj bolnice Marijo Bekić tvrde kako je zdravstvena usluga na jugu na zavidnoj razini.

''Ako imamo 100 liječnika, treba nam ih 200. Ako imamo 400 sestara, onda nam ih treba 750. Je li to onda usluga na zavidnoj razini? S ovim ljudima što imam i s ovim sredstvima jest'', kaže Bekić.

Četvorka je pak ocjena koju daje župan.

Pacijenti, međutim, znaju da sustav počiva na entuzijazmu zdravstvenih djelatnika, a s problemima se susreću svakodnevno. Primjerice, i kad dođu na red, moraju kod privatnika jer ultrazvuk ne radi.

Nove doktore i medicinske sestre mame i poticajima - daju subvencije za stanarine, specijalizacije. Najnovije u iznosu od 240.000 eura.

''Sada imamo 15 stipendista za doktora medicine i 24 za medicinske sestre'', hvali se župan Dobroslavić

Za neke stvari županija ipak novca nema - djelatnicima hitne pomoći još nisu isplaćeni dugovi, ovrha Zavodu i dalje prijeti, a zgrada im se doslovno raspada.

Pročitajte i ovo Dubrovačka predsezona - 4 Dubrovačka predsezona Padaju rekordi, ali može li biser Jadrana izdržati sve veću navalu turista? "Mislili smo da je ovakva gužva samo ljeti"

Pročitajte i ovo Kanader, ilustracija - 3 Ide sezona požara Jedna od najugroženijih županija traži kanader: Vatra se za čas proširi, a avion obično stiže tek za 2,5 sata

Leo je u Dubrovnik na odmor stigao iz SAD-a, on je presretan uslugom: ''Sve je bilo sjajno, jako dobra usluga. Ja sam iz Amerike, tamo je zdravstvena skrb malo drugačija. Ovdje nisam morao ništa platiti, a spasili su mi život.''

No njegovu zdravstvenu skrb platili su hrvatski građani, koji za novac koji izdvajaju za zdravstvo ipak očekuju puno više, pogotovo u gradu i kraju koje se često apostrofira kao turističku meku i zlatnu koku.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene