Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide sezona požara

Jedna od najugroženijih županija traži kanader: Vatra se za čas proširi, a avion obično stiže tek za 2,5 sata

Aktualno Galerija Kanader, ilustracija - 3 Kanader, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kanader, ilustracija - 2 Kanader, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kanader, ilustracija - 1 Kanader, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kanader, ilustracija Kanader, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Kanader, ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Kreće požarna sezona, a stiže apel s juga Hrvatske. Vatrogasni zapovjednik traži da jedan kanader u srcu požarne sezone bude u Zračnoj luci Dubrovnik jer kada je najgore, predugo se čeka. Prošla godina za vatrogasce dubrovačkog kraja bila je i najteža – izgubili su svog kolegu.

Kanaderu iz Divulja do krajnjeg juga u Konavlima treba dva i pol sata, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

"Svjedoci smo tih katastrofalnih požara uz jaki vjetar i brzo širenje. To se za čas proširi, dobijete veliki požar koji iziskuje ogromne sate naleta i ogromne ljudske resurse", rekao je.

Videonadzor uvelike pomaže vatrogascima. U dubrovačkom centru imaju cijelo područje na oku, a ljudi na terenu najbolje znaju što znači čekati kanader.

"Dok on dođe, već se požar zaigrao, ide u nekom drugom smjeru", rekao je vatrogasac Mato Džono reporterki Dnevnika Nove TV Pauli Klaić Saulačić.

Pročitajte i ovo Gašenje požara, ilustracija - 2 Uoči protupožarne sezone Tek polovina flote u ispravnom stanju: "Nadam se da je prošla godina jedna opomena i škola"

Dubrovačko-neretvanska županija jedna je od najugroženijih po pitanju požara. Dislocirana je, velik je teritorij od Prevlake do Neretve, a samo prošle godine bilo je više od 500 požara, od čega 10 velikih. Zato traže kanader koji bi u srcu požarne sezone bio u Zračnoj luci Dubrovnik, što je nekada i bio slučaj.

"Na temelju naših analiza svih ovih godina velikih požara, idealno bi bilo da je kanader dislociran na Zračnoj luci od 15. srpnja do kraja rujna", rekao je Simović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I to je moguće Zbog njih je u sezoni požara kasnio remont kanadera, a sada su radnicima isplatili nagrade za uspješno obavljen posao

Klaić Saulačić je Ministarstvu obrane poslala upit koliko je zračnih snaga trenutačno raspoloživo za gašenje požara. Stigao je odgovor da su informacije o ispravnosti tehnike tajne

"Ove godine planiran je angažman do pet zrakoplova Canadair, šest izviđačko-navalnih zrakoplova Air Tractor, jedan transportni helikopter i jedan zrakoplov pilatus PC-9M", stoji u odgovoru.

Međutim, nije stigao odgovor na pitanje hoće li se razmotriti zahtjev Vatrogasnog zapovjedništva da jedan kanader u srcu požarne sezone bude u bazi u Dubrovniku. Na jugu jedino ne žele da se ponovi sezona kao prošlogodišnja, kada je u požaru kod Orašca život izgubio vatrogasac Goran Komlenac.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene