Obavijesti Pretražite Navigacija
Dug prema radnicima

Hitnoj pomoći na jugu prijeti ovrha: ''To je moj novac! Ne žurim nikuda, ali ga i ne dam nikome''

Aktualno Galerija Neven Serdarević, medicinski tehničar Neven Serdarević, medicinski tehničar Foto: DNEVNIK.hr Igor Zekić, odvjetnik Igor Zekić, odvjetnik Foto: DNEVNIK.hr Luka Lulić Luka Lulić Foto: DNEVNIK.hr Hitnoj službi prijeti ovrha - 1 Hitnoj službi prijeti ovrha - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Hitna pomoć Galerija 1/9 >>
Najjužnija županija poznata je po turističkim rekordima i zaradi. No ta zarada ne završi tamo gdje treba pa je zdravstvena skrb na jugu već dugo u velikim problemima. Hitna medicina, koja ljeti skrbi i o tisućama turista, pred novim je problemom - zbog velikog duga prema djelatnicima prijeti im ovrha. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Odradili su svoj posao, neki i prekoveremene, no više od godinu dana za njih novca nema. Čak 70-ak medicinskih sestara i tehničara Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije čeka da im se plati dug.

''Tužili smo ih i za razliku u plaći za prekovremene, ja još čekam. Bruto 7000 kuna za jednu, 7000 za drugu tužbu. To je moj novac, ok, ne žurim nikuda, ali ga i ne dam nikome'', kaže medicinski tehničar Neven Serdarević.

Djelatnici hitnih timova od Konavala, preko Dubrovnika, Pelješca, Korčule, pa do Metklovića i Ploča Zavod su tužili i tužbu dobili jer su više godina imali umanjene plaće zbog pogreške u sustavu Centralnog obračuna plaća (COP).

''Većinom članovi sindikata, ima i godinu i pol dana da su presude postale pravomoćne i ovršne, radi se o nekih 100.000 eura glavnice i kamata plus sudski troškovi. Do sada ništa nije odgovoreno, čekamo zeleno svijetlo da krenemo u ovršni postupak'', objasnio je odvjetnik Igor Zekić.

Ravnatelj Zavoda Luka Lulić poručuje da žele platiti radnicima, ali nemaju novca. Apelira na Ministarstvo zdravstva jer Zavod si ne može priuštiti blokiran račun, pogotovo u turističkoj sezoni kada je pacijenata dvostruko više.

''Trebamo bar 100.000 eura odmah da to riješimo što je sada pravomoćno, a bit će još tih presuda. Mi nikakvog utjecaja nemamo na COP, a radnik po Zakonu o radu može tužiti samo nas poslodavce, ispada da smo mi krivi i odgovorni, a nismo'', upozorava Lulić.

Smatra i da nitko ne bi dopustio da radnici budu bez plaće ili da nemaju za lijekove, za gorivo: ''Mislim da je ovo ozbiljna država.''

Osnivač Zavoda za hitnu medicinu je Dubrovačko neretvanska županija, a upitani za isplatu duga djelatnicima kažu da Ministarstvo pušta sredstva po odobrenim zahtjevima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Dubrovniku, ilustracija - 4 Brojni problemi na jugu Plenković se hvalio u Dubrovniku, a u Cavtatu škola opasna za učenike: "Da ja gledam je li nekome curi krov?"

Pročitajte i ovo Dubrovačka predsezona - 4 Dubrovačka predsezona Padaju rekordi, ali može li biser Jadrana izdržati sve veću navalu turista? "Mislili smo da je ovakva gužva samo ljeti"

''Županijske vlasti jesu odgovorne, ali potpuno je jasno da u tim specifičnim situacijama centralna vlast neće zatvoriti oči. Zar mislite da bismo mogli uopće postupiti da ne damo sredstva i da ugrozimo pružanje zdravstvene zaštite bilo gdje u Lijepoj našoj'', kaže resorni ministar Vili Beroš.

Djelatnici Hitne čekali su predugo. Ako novac uskoro ne sjedne na njihove račune, ovrhe idu što će svakako ugroziti zdravstvenu zaštite na jugu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene