Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzo sjednica Vlade

Tko će prekinuti igru pokvarenog telefona oko HEP-ovih gubitaka: Prebacuje se loptica odgovornosti

Aktualno Galerija HEP - 4 HEP - 4 Foto: DNEVNIK.hr HEP - 3 HEP - 3 Foto: DNEVNIK.hr HEP - 2 HEP - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 HEP - 1 Galerija 1/4 >>
Nakon slučaja Škugor potresa li Hrvatsku nova plinska afera? Dok se HEP i državne institucije prepiru oko toga tko je odgovoran za jeftinu prodaju viška plina iz sustava. Oporba za sve krivi - premijera...

Od viška glava ne boli. Osim ako se radi o višku prirodnog plina. Takav višak trenutačno ima HEP, pa ga je prisiljen prodavati u bescjenje. Kompanija tu gubi velik novac, a ako se pita resornog ministra Davora Filipovića, jasno je čija je to odgovornost.

"Tu postoji direktor HEP-a, zato postoje članovi Uprave i svatko mora preuzimati odgovornost za svoje postupke. Oni su ti, trebate ih vi zovnuti ovdje ili neka izađu pred kamere pa neka obrazlože što su i kako radili", komentirao je gostujući u Dnevniku Nove TV.

U HEP-u pred kamere ne žele, ali poručuju da nisu imali izbora jer odlukom Vlade plin od Ine moraju kupovati, ali ga ne smiju niti koristiti niti dalje preprodati. Skladište je puno, pa ga odlažu u sustav. I tu priča, što se njih tiče, staje.

Hrvatska elektroprivreda: "Tim plinom upravljaju operator transportnog sustava i HROTE. HEP nema utjecaja na takvu prodaju plina."

Pročitajte i ovo Reakcija na gubitak HEP-a - 4 Niz reakcija Burno zbog gubitaka HEP-a: "Odgovoran je onaj koji Barbarića i Filipovića drži na pozicijama na kojima su jedino u stanju napraviti štetu"

No, u HROTE-u kažu: "Mi ne prodajemo plin."

"HROTE je tijelo koje je nadležno za organizaciju tržišta i zapravo ono obračunava naknadu za ta odstupanja, bilo pozitivna bilo negativna", rekla je Ina Volmut.

Onda valjda prodaje Plinacro... "Plinacro nije nadležan za trgovačke transakcije između opskrbljivača i trgovaca plinom", poručili su.

Ovu igru pokvarenog telefona prekinut će potpredsjednik Vlade. Ni on ne zna tko je odgovoran za prodaju HEP-ova plina, ali zna tko će riješiti problem.

"Mi još uvijek nismo dobili kompletnu sliku stanja. Sve ćemo to utvrditi i vidjeti, ali ono što vam sada mogu reći jest da će Vlada u četvrtak na svojoj sjednici to pitanje riješiti tako da se više neće prodavati viškovi plina", rekao je Oleg Butković.

Pročitajte i ovo Ministar gospodarstva Davor Filipović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Veliki gubici tvrtke Filipović o HEP-u: "Ne kupujem ja kao ministar energente. Neka oni izađu pred novinare"

A oporba kompletnu sliku već ima. I jasno joj je tko je odgovoran...

"Odgovoran je onaj, imenom i prezimenom, Andrej Plenković", rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

No, odgovoran za što točno? U HEP-u na pitanje koliko su točno viškova plina imali - ne odgovaraju. Ukupno je u lipnju u sustavu zabilježen višak od oko 290 tisuća megavatsati plina. Taj plin netko je preuzeo uz veliki popust. Uz 20-ak eura po megavatsatu to je profit od šest milijuna eura.

U cijeloj priči samo su dvije stvari zasad neosporne. Prva je ta da je HEP uistinu u lipnju imao ogromne viškove plina u sustavu, a druga je da je te viškove netko preuzeo po iznimno povoljnoj cijeni. Tko je taj netko? E, na to pitanje zasad nemamo odgovor...

Odgovor bi mogao dati Plinacro, koji ima potrebne podatke, ali ih nema zakonsko pravo - objaviti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene